Дневни аваз: Босна и Херцеговина бит ће спремна да од јула наредне године почне издавати биометријске пасоше, изјавио је у интервјуу "Дневном авазу" Средоје Новић, министар цивилних послова БиХ.

То је кључни увјет који Европска унија захтијева да би бх. грађанима укинула визе за путовање у шенгенску зону. Према Новићевим ријечима, бх. институције остају чврсто код плана који је усвојило Вијеће министара БиХ и он очекује да ће до краја јуна наша држава бити спремна да издаје нове пасоше.

– Неће и не може бити издат ниједан биометријски пасош док се не створе сигурносни услови на мјестима гдје се издају идентификациони документи. Односно, док органи за унутрашње послове не створе све потребне услове да гарантују за пасоше и друге идентификационе документе да неће бити оних злоупотреба каквих је било до сада. Очекујем да ћемо све те припреме завршити до средине године – каже Новић.

У којој је фази сада тај процес и хоћете ли бити завршен у року?

– Сви тендери су расписани. Постоје двије фазе – технички услови и саме књижице за пасоше. Технички услови које је провео ЦИПС, у чијој је то надлежности, завршени су, склопљени су уговори за техничку надоградњу која је потребна за увођење таквих пасоша. Сви извођачи до краја јуна морају завршити тај посао.

Тендер за пасошке књижице је завршен, али је уложена жалба и сада се чека окончање те процедуре и вјерујем да ће то бити готово до краја године. Ако се биометријски пасоши и почну издавати 1. јула, неће бити одмах сви мијењани, већ ће се ићи постепено, као у свакој земљи.

Колико ће коштати биометријски пасош?

– Ми ћемо учинити све да не буде одступања од цијене садашњег пасоша. Ако и буде, то неће бити драстична промјена.

Европска комисија тражи бољу сигурност издавања личних докумената. Ради ли се нешто да се ЦИПС систем доведе у ред?

– Тврдим да је основни проблем до органа за унутрашње послове који су надлежни за издавање свих идентификационих докумената. МУП-ови су ти који примају документе и они су ти који требају провјеравати сумње у неке документе који се доносе. ЦИПС је искључиво техничка служба за израду докумената. Мислим да су овдје злонамјерно или намјерно употријебљене одређене тезе, па да се иде према ЦИПС-у. До сада ниједна лична карта није фалсификована, већ су се фалсификовали документи на основу којих се добију идентификациони документи.

Хоћете да кажете да није крив ЦИПС, већ полиција?

– Апсолутно су надлежни органи унутрашњих послова. То је кључно и не смије се доводити у питање систем ЦИПС-а, већ примања докумената, јер се бројни лажни документи доносе из матичних уреда, увјерења о држављанству, родни листови, итд.

Према томе, имамо накарадно постављен систем…

– Није то накарадно. Такав је систем успостављен и конципиран од почетка. Пазите, било би најсретније рјешење да је све при једном органу, али тако је како је ријешено прије шест година и на то тренутно ја не могу утицати.

Шта ћемо онда рећи Бриселу да смо урадили да такав систем побољшамо и учинимо сигурнијим?

– Направили смо добар пројект и план прије мјесец. Послали смо га органима унутрашњих послова. Разговарао сам с министрима и уручио тај план који укључује европске стандарде који морају бити испуњени на мјестима гдје се издају документи. Ако они то испуне, постоји велика вјероватноћа да неће бити проблема које данас имамо.

Сви су спремни да отклонимо те недостатке.То се тиче мјеста гдје се документи издају у поштама, гдје се морају ствари довести у стандарде сигурности. То подразумијева да ријешимо ствари и с матичним уредима, да се електронски могу провјеравати сви матични уреди. То требају прихватити општине, кантони и ентитети. Очекујем да ће се то десити.