У склопу пројекта "Промовисање антидискриминационих закона и праксе у БиХ" који имплементише Удружење Ваша права БиХ у партнерству с Public Interest Law Institute (PILI) у Сарајеву је данас одржана Национална конференција "Борба против дискриминације у БиХ – стратегија и активности".

Циљ конференције био је пружање основе за конструктивни дијалог о антидискриминационим правним реформама које је иницирао Савјет министара БиХ, односно о Нацрту закона о забрани дискриминације БиХ, те презентовање различитих погледа као подршку иницијативама за реформу.

Најчешћи разлози дискриминације, утврдили су у Министарству за људска права и избјеглице, а на основу 4.500 жалби и представки бх. грађана, су неадекватан и неодговарајући стандард рада државних и јавних служби или погрешна примјена закона.

Посебан проблем представљају закони који нису усаглашени с међународним стандардима из области људских права и основних слобода које је прихватила БиХ, односно постоје нејаднака законска рјешења која за посљедицу имају неравноправан положај грађана БиХ, нарочито рањивих група.

Нацртом закона дефинисана је директна и индиректна дискриминација али и мобинг и узнемиравање.

Како је најављено, радна група Министарства за људска права и избјеглице ускоро би требала завршити Нацрт закона о забрани дискриминације који ће бити прослијеђен Савјету министара БиХ на разматрање.