Дневни аваз: Иако је планирано да замјена регистарских таблица у БиХ почне крајем ове године, термин је помјерен те се нове плочице на аутомобилима неће појавити прије марта 2009. Ово је за “Дневни аваз“ изјавио Дарио Бушић, шеф Одсјека за друмски и жељезнички транспорт при Министарству комуникација и промета БиХ.

Доживотне ознаке

Новим концептом промијенит ће се пракса да возило при свакој новој регистрацији добива нове таблице.

– Нове таблице с плавим пољем на којем пише БиХ, када једном буду додијељене, пратит ће возило док год постоји. Када дође до промјене власништва, нови власник неће бити изложен трошковима издавања нових таблица – каже Бушић.

– Дио посла завршен је када је у питању успостава система за потврде о власништву и регистрацији. Колико сам упознат, нешто је застало у вези с таблицама. Иако је информација још незванична, планирано је да се с новим концептом регистрације крене 1. марта – каже Бушић.

Објашњава да је новим системом предвиђено online повезивање свих страница техничког прегледа с надлежним органима за регистрацију. Овај систем у Федерацији БиХ у пробној је фази, док је питање дана када ће профункционирати на територији цјеле државе. То је уједно један од предувјета за почетак издавања нових таблица.

Иако се не зна колико ће коштати нове ознаке, претпоставља се да цијена неће одступати од садашње и у просјеку ће износити 55 КМ.

– Министарство неће имати утјецаја на цијену. Претпостављам да ће одлуку о томе донијети Вијеће министара. Неће бити масовне подјеле нових таблица и малтретирања грађана, него ће се потврде о власништву, које ће замијенити садашње саобраћајне дозволе, добивати када дође вријеме за регистрацију возила.

Да би се избјегли трошкови, потврду неће бити потребно мијењати док се не добије свих шест печата на постојећој саобраћајној дозволи – потцртава наш саговорник.