Независне новине: Народна скупштина РС усвојила је јуче Закон о измјенама и допунама Закона о порезу на доходак којим се уводи јединствена стопа од осам одсто за опорезивање личних примања и Закон о доприносима којим је укупна збирна стопа доприноса на бруто плату у РС са 28 одсто повећана на 30,6 одсто.

Александар Џомбић, министар финансија РС, рекао је да су Закон о порезу на доходак и Закон о доприносима јединствени и да рјешавању оптерећење по једном запосленом, истичући да су то реформски закони и побољшавају функционирање пензионог и здравственог система.

Џомбић је рекао да је Влада прихватила иницијативу Савеза синдиката РС и Привредне коморе РС да се доприноси плаћају на стварно исплаћене плате, а не на најнижу основицу, како је до сада било прописано, која не може бити мања од 50 одсто просјечно исплаћене плате у РС. Он је рекао да се Законом о порезу на доходак при обрачуну доприноса и пореза на доходак омогућава прелазак на модел обрачуна бруто плате у РС и уводи јединствена стопа од осам одсто за опорезивање личних примања и даље да је предложена стопа износила 10 одсто, али је усвојен амандман СНСД-а, којим је тражено смањење на осам процената.

Од укупне збирне стопе доприноса на бруто плату у РС, допринос за ПИО повећан је са предложених 16 на 17 одсто, за здравствено осигурање са 10 на 11,5 одсто, за дјечју заштиту са 1,30 на 1,40 одсто, док допринос за осигурање од незапослености остао 0,70 одсто.

Џомбић је рекао и то да је став Министарства финансија РС да није могуће укидање или смањење стопе доприноса на исплаћене пензије од 3,75 одсто за здравствено осигурање. Ранка Мишић, предсједник Синдиката РС, изразила је „велику бојазан и страх јер сматра да ће Законом о доприносима позиција радника у РС бити додатно ослабљена“.

„Зараде ниске и нови намети на тако ниске зараде ће додатно отежати ситуацију и привреда ће бити пред новим изазовима. Питање је како ће привреда издржати додатно оптерећење на претходно лоше стање. Привреду је потребно растеретити јер нема развоја РС без развоја привреде, а ови закони то не обећавају“, казала је она.

И предсједник Удружења пензионера РС Раде Ракуљ незадовољан је донесеним законима јер сматра да ће додатно оптеретити пензионере и да су „намет на њихову ионако малу пензију“.

Мухарем Мурселовић, посланик странке за БиХ, рекао је да га занима који је крајњи резултат повећања укупне стопе доприноса на бруто плату са 28 на 30,6 одсто у времену глобалне економске кризе која неће мимоићи БиХ. Парламент РС усвојио је у уторак увече буџет у износу од 1,67 милијарди КМ.