Независне новине: Предсједништво БиХ јуче није усвојило приједлог буџета бх. институција за 2009. годину, саопштио је Небојша Радмановић, предсједавајући Предсједништва, након хитне сједнице посвећене искључиво овом питању.

"Предлагао сам да Нацрт буџета, којег је предложио Савјет министара БиХ, преточимо у приједлог и упутимо у парламентарну процедуру. Остала два члана Предсједништва нису то прихватила правдајући то слабљењем институција БиХ и захтијевали су знатно повећање буџета", објаснио је Радмановић.

Савјет министара БиХ је у нацрту, који је јуче разматран, предложио да буџет бх. институција и сервисирање спољног дуга у 2009. години буде нешто више од 1,4 милијарде КМ.

"С обзиром на то да је Фискални савјет БиХ у два наврата разматрао Нацрт буџета и усагласио се по том питању, сматрао сам да је боље да такав приједлог упутимо парламенту и избјегнемо кашњења и одуговлачења по овом питању", рекао је Радмановић.

Додао је да су га Жељко Комшић и Харис Силајџић прегласали код овог приједлога, али и код њиховог захтјева да чланови Фискалног савјета идуће седмице буду позвани на састанак како би договорили евентуалне корекције буџета.

"По мом мишљењу, није било потребе да губимо вријеме на још један састанак ако се Фискални савјет већ изјаснио о буџету", рекао је Радмановић и нагласио да не одобрава повећање буџета у години када се најављује финансијска криза.

Предсједништво БиХ је на јучерашњој редовној сједници донијело одлуку о враћању јединице Оружаних снага БиХ из Ирака до 15. децембра ове године. Радмановић је казао да је јуче након дуже времена усвојен документ Одбрамбена политика БиХ, именовани официри за везу при Мисији НАТО, те да су то три официра из сва три народа. Предсједништво је јуче усвојило и програм обиљежавања Дана Оружаних снага БиХ 1. децембра.