Дневни лист: Завод за статистику Федерације већ неко вријеме врши техничке припреме за попис становништва у Босни и Херцеговини који би се требао одржати 2011., потврдио је јучер директор те агенције Дервиш Ђурђевић. Он је казао да су представници ентитетских завода имали састанак с представником државне Агенције за статистику, те да су формиране радне скупине унутар сваке од ових институција које већ раде на припреми пописа.

Припреме као да је попис сутра

Напоменуо је да су тројица политичких лидера протеклог тједна договорила да се попис одржи 2011., међутим, да се с тиме још увијек нису сложиле остале странке, односно Парламент још увијек није усвојио адекватне законе. „У  сваком случају, ми се за попис припремамо као да ће он бити сутра, а на политичарима је да договоре кад ће се он догодити и што ће све садржавати“, казао је Ђурђевић. Према његовим ријечима, уколико се попис жели извршити 2011., онда се у тај процес што прије морају укључити и друге државне институције. „Парламентарна  скупштина што прије мора донијети три закона, и то Закон о попису становништва, Закон о финанцирању тог пописа, као и Закон о регистрацији“, казао је Ђурђевић.

Увјет на еуропском путу

Подсјетимо да су Човић, Тихић и Додик договорили да се попис становништва треба извршити 2011. и да садржава све нужне елементе према Еуростату, укључујући и питање етничке, вјерске и језичке припадности, под увјетом да попис из 1991. и даље буде основа за националну затупљеност у свим државним, ентитетским, жупанијским и опћинским институцијама до 2014. Након тог договора Вијеће министара је задужило статистичке институције да започну с припремама за провођење пописа. Усвајање Закона о попису становништва увјет је из документа Еуропско партнерство. Према акцијском плану Вијећа министара за провођење обавеза из Еуропског партнерства, овај Закон требао би бити усвојен идуће године.