Независне новине: Влада РС одлучила је да се премијеру, министрима, те службеницима свих Владиних институција плате смање за 10 одсто, најавио је јуче Антон Касиповић, потпредсједник Владе.

Ово смањење планирано је у складу са Нацртом буџета за 2009. годину, али с тим да ће се са смањењем плата кренути већ од новембарске плате.

"Идућа година ће бити година штедње. Новим мјерама на смањењу плата Влада планира уштедјети између два и три милиона КМ на годишњем нивоу", казао је Касиповић.

Влада РС усвојила је у сриједу увече Нацрт буџета РС за наредну годину у износу од 1.670.000.000 КМ, што је више за 95 милиона или шест одсто у односу на ребаланс овогодишњег буџета. Из Министарства финансија тада је саопштено да је Влада приликом израде буџета поштовала раније утврђене циљеве да јавну потрошњу задржи на нивоу испод 40 одсто у бруто домаћем производу (БДП), а уважене су и препоруке Међународног монетарног фонда (ММФ).

Усвојен Нацрт стратегије за сузбијање корупције

Влада РС је наложила министарствима да у року од 14 дана у Кабинет премијера Милорада Додика доставе приједлоге и сугестије на Нацрт стратегије за сузбијање корупције, који је јуче усвојен. "Вјерујемо да ћемо понудити одличан документ из којег би произашли посебни акциони планови за практично спровођење стратегије за сузбијање корупције у РС", рекао је Антон Касиповић.

У нацрту буџета једино се повећање плата од септембра наредне године планира за основно и средње образовање и то за пет одсто. За све остале буџетске кориснике предвиђено је или смањење од десет одсто или останак плата на истом нивоу. Потпредсједник Владе је најавио да ће се чак радити анализа о могућности да се за десет одсто смањи број Владиних службеника.

"Влада ће препоручити менаџменту јавних предузећа, као и заједницама локалне управе, да изврше анализу како би се и код њих утврдиле могућности за умањење плата и смањење броја запослених", казао је Касиповић.

Касиповић је појаснио да се још не зна колико би људи могло остати без посла и да ће се то знати тек након проведене анализе.

"Влада задужује све буџетске кориснике да у прва три квартала изврше уштеду од један одсто у односу на буџетски оквир како би се та средства у четвртом кварталу усмјерила у социјалну сферу", рекао је Касиповић.

Он је додао да ће Ранко Шкрбић, министар здравља и социјалне заштите РС, разговарати са представницима синдиката у здравству о редефинисању Колективног уговора по питању плата. Александар Џомбић, министар финансија РС, рекао је и да је на јучерашњој сједници усвојен Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о доприносима, као и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о порезу на доходак, којима је предвиђен прелазак обрачуна доприноса са нето на бруто принцип.

Умјесто досадашњих 42 одсто и двије пореске стопе од 10 и од 15 одсто, предвиђени су доприноси и порези од 38 одсто на бруто плату, односно доприноси од 28 одсто и јединствена пореска стопа на доходак од 10 одсто.