Независне новине: Вијеће министара БиХ утврдило је јучер Нацрт буџета институција БиХ за наредну годину у износу око 1,4 милијарде КМ, што је повећање за 237 милиона КМ у односу на ову годину.

Почињу припреме за попис становништва

Вијеће министара је на посебној сједници наредило Агенцији за статистику БиХ да почне припреме за попис становништва и станова 2011. године, те предложи састав радне групе за израду закона о попису. Вијеће министара је усвојило и закључке којим се попис из 1991. године до 2014. године примјењује као основа за националну заступљеност у свим инсититуцијама, те да Министарство за људска права и избјеглице БиХ у сарадњи с ентитетским министарствима припреми програм повратка у периоду 2009-2014. година.

"За финансирање иниституција БиХ планирано је 1.055.589.000 КМ, што је повећање за 117 милиона у односу на ову годину. С овим буџетом неће бити угрожен европски пут БиХ, нити ће бити рестрикција на том путу", казао је Никола Шпирић, предсједавајући Вијећа министара.

Утврђеним нацртом буџета предвиђено је издвајање око 384 милиона КМ за отплату вањског дуга, што је повећање за око 122 милиона у односу на прошлу годину. Шпирић је јучер истакао како ће највише новца бити издвојено за рад министарстава одбране и сигурности, јер се из буџетских ставки за ова министарства финансирају Оружане снаге БиХ, те сигурносне агенције.

"Повећали смо издвајања за Министарство одбране, али нисам сигуран да ће то бити довољно да реформа одбране иде темпом којим желимо", истакао је Шпирић.

Додао је да је задужена Комисију за државну имовину да у наредних двадесет дана припреми закон о државној имовини, уз сугестију да се имовина подијели на основу територијално-функционалног принципа.

"То значи да ће држави припасти имовина нужна за функционирање њених институција, а остатак ће подијелити ентитети, кантони, градови и опћине", додао је Шпирић.

Усвајањем ових одлука Вијеће министара је почело реализирати договор предсједника СДА, СНСД-а и ХДЗ-а БиХ постигнут у Оџаку. Против одлука гласао је Сафет Халиловић, министар за људска права и избјеглице, кадар Странке за БиХ.

На редовитој сједници, Вијеће министара је усвојило стретегију у области имиграција, те основе за вођење преговора о закључивању 43,5 милиона америчких долара вриједног кредита између БиХ и Међународне агенције за развој. Новац од овог кредита бит ће потрошен за управљање комуналним отпадом. Закључено је и да је оправдано учешће војника из БиХ у мировној мисији у Афганистану, те је ова одлука прослијеђена Предсједништву БиХ на потврђивање.