Независне новине: Сагласност о будућем уређењу БиХ отклонит ће главне препреке за интеграцију земље у Европску унију, изјавио је јучер Мирослав Лајчак, високи представник и специјални представник ЕУ, на првој сједници Парламента за Европу.

"Мора се постићи сагласност како ће земља бити уређена. То ће отклонити главне препреке и спријечити одуговлачење у процесу интеграција. Дакле, посао парламентараца је да разријеше темељно питање каква БиХ треба да буде и да истовремено пруже бирачима оно што они желе, а то је бржи и цјеловитији процес европских интеграција", рекао је Лајчак у обраћању члановима државног, ентитетских и парламента дистрикта Брчко, окупљених у Парламенту за Европу.

Првој од седам планираних сједница Парламента за Европу, која је одржана јучер у Сарајеву, присуствовали су Пјер Мирел, директор за западни Балкан у Генералној дирекцији ЕК за проширење, те европски парламентарац Едвард Кукан, који је као министар вањских послова и члан парламента Словачке судјеловао у процесу придружења ове земље ЕУ.

"Није могуће говорити о интеграцији земље у ЕУ ако за то не постоји широки политички консензус. Ми смо у Словачкој имали управо такав консензус. Немогуће је наш рецепт преписати у БиХ, али мислим да потписивање споразума између БиХ и ЕУ потврђује да и у вашој земљи постоји такав консензус", истакао је Кукан.

Мирел је нагласио да је политички договор предсједника СДА, СНСД-а и ХДЗ БиХ постигнут у Оџаку добар знак, те да је то први пут да иницијатива и договор долазе од самих политичких лидера из БиХ.

"Позивам све политичке снаге да искористе овај споразум, допуне га новим идејама и прошире на сва питања о којима тренутно не постоји консензус", рекао је Мирел.

Парламент за Европу засједаће једном мјесечно, а основан је с циљем промоције улоге парламентараца у процесу европских интеграција БиХ. Дио је то шире политике ЕУ која жели да сви сегменти друштва буду активни судионици приближавања БиХ Европској унији.