Ослобођење: Увођење фискалних каса у ФБиХ, као и у БиХ у цјелини, било би од великог значаја како за државу, тако и за ентитете. То би био логичан корак за побољшање дисциплине порезних обвезника јер би увођењем фискалних каса био објективније исказиван стварно реализирани готовински промет у њиховим пословним књигама.

„Након наше иницијативе и медијских иступа о неопходности увођења фискалних каса у ФБиХ, Влада ФБиХ формирала је Комисију састављену од стручњака која би требала да да  препоруку за доношење закона о фискалним касама. Међутим, комисија се до данас није састајала“, истако је Мидхат Арифовић, директор Порезне управе ФБиХ.

ФБиХ каска

Он је нагласио да је жалосно што ФБиХ није одмакла ни корак на пољу фискализације за разлику од другог бх. ентитета, у којем је почетком године Влада РС-а усвојила Закон о фискалним касама и гдје је у току процес фискализације.

Прикривање реалног промета

Чињеница је да један број правних и физичких лица не евидентира реалан промет у пословним књигама, односно не приказује стварни приход из којег се финансирају плате за раднике на црно, тј. за оне упосленике који нису упослени у складу са федералним прописима и за које се не уплаћују порези и доприноси. Осим тога, непријављивањем стварног прихода избјегава се плаћање ПДВ-а, пореза на добит правних лица и самосталних привредника. Управо зато, постоји потреба да се, што је могуће прије, уведу фискалне касе код свих правних и физичких лица. Евидентирано је да постоји велики број обвезника који не приказују сав остварени промет у готовом новцу и тако избјегавају да пређу праг у износу од 50.000 марака опорезивог годишњег промета, што представља законску обавезу за обавезну регистрацију у систему ПДВ-а.

„РС је кренула са увођењем фискалних каса по сегментима, односно по дјелатностима. Нажалост, ФБиХ касни за РС-ом. Ми у  ФБиХ још нисмо ни донијели закон о физикалним касама, не ради се ни на припреми закона, а немамо ни правилник о примјени фискалних каса“ нагласио је Арифовић.

Према његовим ријечима, он је заговарао увођење фискалних каса и прије увођење пореза на додану вриједност (ПДВ-а) јер је увођење фискалних каса у оваквом окружењу неминовност.„Са оваквим, неконтролисаним граничним прелазима, са могућношћу уласка робе на црно, са овако великом сивом економијом, радом на црно, фискалне касе је било неопходно увести и прије ПДВ-а, а да не говоримо о најављеној примјени пореза на доходак од 1. јануара 2009“ истакaо је Арифовић.

Кад је ријеч о примјени Закона о порезу на доходак, посебно значајан ће бити доходак од самосталних дјелатности-обрта и дјелатности сличних обрту, дјелатности здравствених радника, адвоката, нотара, ревизора, инжењера, архитеката, преводилаца и др. самосталних дјелатности који велики дио прихода стичу готовинским путем.

Губитак новца

Неувођењем фискалних каса губи се новац, али се, према Арифовићевим ријечима, нико тиме озбиљно не бави.Осврћући се на чињеницу да један ентитет има закон и већ га увелико примјењује, док други ентитет и дистрикт још не размишљају о доношењу оваквог закона, Арифовић каже:

„Порески обвезници, власници трговинских објеката сада су у различитом положају. Дошли смо до апсурда да власници страних компанија који имају трговачке центре у два ентитета, у једном требају имати фискалне касе у другом не, што одвлачи стране инвестиције и збуњује стране улагаче“, појаснио је Арифовић.

Он је казао како је увођење фискалних каса у јавном интересу грађана, јер би направило више фискалног финансијског реда. Према његовим ријечима, увођењем каса велики број послодаваца онда не би имао могућност да исплаћује плату на црно, значи и права упосленика би се побољшала, те би се смањила сива економија.