Независне новине: Вијеће министара БиХ једном мјесечно расправљаће о напретку из документа Европско партнерство, а свака три мјесеца у тим расправама судјеловаће и ентитетски премијери.

Напредак изостао и у економском сектору

Напредак је, према оцјени ЕК, изостао и у економском сектору, гдје је уз похвалу макроекономској стабилности земље наведено да БиХ не успијева чак ни осигурати јединствене стандарде верификације производа. ЕК је подсјетила да домаће власти нису усвојиле законе о банкарској супервизији, облигационим односима, стретегије за мала и средња предузећа, пољопривредни и индустријски развој, "иако земља има амбицију бити дио јединственог тржишта ЕУ".

Рекао је ово јуче Осман Топчагић, директор Дирекције за европске интеграције БиХ, коментаришући најновији извјештај о напретку наше земље према ЕУ.

"Вијеће министара на сједници у четвртак упознато је с обавезама из Европског партнерства. Прошли смо и кроз 25 спорних питања, те је закључено да би сви проблеми требало да буду рјешавани компромисом и договором. На сједници детаљне расправе о било којем од питања из Европског партнерства није било", рекао је Топчагић.

У најновијем годишњем извјештају о напретку БиХ према ЕУ, који је Европска комисија властима наше земље уручила у сриједу, корупција је наведена као распрострањен и озбиљан проблем, просебно у органима власти БиХ.

"БиХ је направила веома мали напредак у унапређењу инструмената за борбу против корупиције која је веома распрострањена и која је остала велики проблем, посебно у органима власти. БиХ је потребно побољшање антикорупцијских закона и више истрага о корупцији", наведено је у овом годишјем извјештају.

Уз корупцију, "млака" борба против организираног криминала такођер је истакнута као значајан проблем, које власти БиХ не рјешавају. Евопска комисија оцијенила је да је направљен лимитирани напредак у овој области, али да и даље остаје проблем неусвајања измјена кривичних закона које би осигурале ефикасније процесуирање случајева организираног криминала.

"У реформи полиције направљен је одређени напредак, али проблем исцјепканости полицијске структуре још није рјешен. Сарадња и размјена података између агенција за проведбу закона и даље је слаба. Нови закони о полицији новоуспостављеним државним полицијским тијелима нису омогућили координациону улогу у односу на ентитетске, кантоналне и полицију Брчко дистрикта", пише у извјештају.