Дневни лист: Вијеће за проведбу мира (PIC) могло би 19. студенога донијети одлуку о укидању положаја међународног представника за БиХ, ставови су високог повјереника ЕУ-а Оллија Рехна те високог представника ЕУ-а Јавиера Солане изнијети у писму министрима вањских послова Еуропске уније.Они ће у понедјељак у Бруxеллесу размотрити нову оснажену стратегију ЕУ-а у БиХ.

Снажна улога Мирослава Лајчака

Мандат будућег представника ЕУ-а у БиХ би морао бити ојачан и усуглашен с текућим потребама и мора и даље бити усредоточен на политичка и сигурносна питања, укључујући војну и полицијску мисију ЕУ-а у БиХ, као и ограничене одговорности које произлазе из Даyтонског мировног споразума, наводе Рехн и Солана.

Можда би се за то морала усвојити и нова резолуција Вијећа сигурности УН-а, а широки међународни ангажман у БиХ се мора наставити првенствено у сурадњи с ЕУ-ом, а не индивидуално. Уставна реформа није увјет за затварање Уреда високог представника нити ЕУ инзистира на посебном плану за уставну реформу. Али је битна еволуција према функционалној и учинковитој држави која је у стању испунити обвезе БиХ у процесу придруживања ЕУ-у као будућа држава чланица, наводи се у писму. Одговорни за преустројство БиХ су владајући политичари те земље, што ће ЕУ подржати и стручно и финанцијски, рекли су Солана и Рехн.

Национализам у БиХ

Дужносници ЕУ-а су такођер навели да је у БиХ, успркос потписивању Споразума о стабилизацији и придруживању (СПП), дошло до погоршавања политичке ситуације. Нема консензуса о кључним реформама. Запаљива реторика и сукобљена виђења БиХ поновно су успорили реформе, наводе Рехн и Солана. Иако већина народа подржава будуће чланство у ЕУ-у, њихове вође су заглибљене у националистичку логику и говоре о прошлости.