Независне новине: Представници Министарства финансија и трезора БиХ и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) потписали су јучер уговор о зајму 180 милиона еура за градњу четири дионице аутопута на коридору 5ц кроз ФБиХ. Новац из кредита који је ЕБРД недавно одобрила бит ће кориштен за изградњу дионица: Какањ – Зеница, Влаково – Тарчин, Почитељ – јужна граница с Хрватском и Оџак – сјеверна граница БиХ с Хрватском.

По уговору, рок за отплату 180 милиона еура је 15 година с грејс периодом од седам година и каматом од седам одсто. Новац ЕБРД-а, како су истакли у Министарству финансија и трезора БиХ, ускоро би требало да буде оперативан, а изградња прве дионице требало би да почне у прољеће идуће године.

Петер Рајнигер, директор ЕБРД пословне групације за југоисточну Европу, западни Балкан и телекомуникације, истакао је након потписивања уговора како бх. власти што прије морају усвојити нову акцизу на гориво, што је услов за градњу коридора 5ц.

Догодине још 120 милиона евра

Су Берет, директор Транспортног тима ЕБРД-а, најавила је како ће ЕБРД идуће године највјероватније са око 120 милиона еура подржати три пројекта у БиХ. "Разматрат ћемо пројекат изградње регионалног пута Фоча – Хум у РС, који ће повезивати БиХ и Црну Гору, пројекат подршке Међународном аеродрому у Сарајеву, али и пројекте подршке другим регионалним аеродромима у овој земљи", рекла је Беретова.

"Ово није популаран потез, али без њега БиХ неће моћи почети реализацију овог пројекта", казао је Рајнигер.

Драган Вранкић, министар финансија и трезора БиХ, рекао је како је покренута иницијатива за увођење акцизе на гориво.

"Према нашим процјенама, износит ће 10 фенинга по литру горива, што је од 100 до 120 милиона КМ годишње", додао је Вранкић.

Наил Шећкановић, министар промета и комуникација ФБиХ, очекује да ће све четири дионице на коридору 5ц кроз ФБиХ бити изграђене до краја 2012. године. Вранкић је рекао како кредит ЕБРД-а, за који су јучер потписана још три "попратна" уговора, неће бити велико оптерећење за БиХ.

Оцијенио је и како је за даљи развој инфраструктуре у БиХ неопходна сарадња приватног и јавног сектора. Потписивању уговора с ЕБРД-ом присуствовали су и предсједница ФБиХ Борјана Кришто и министар финансија ФБиХ Вјекослав Беванда.