Независне новине: Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ неће подржати укидање ПДВ-а на донације, иако је то захтјев Европске комисије за деблокаду кориштења око 50 милиона еура претприступне помоћи БиХ.

"Пракса у ЕУ је да се враћа порез на додатну вриједност на донације, што смо и ми прихватили као рјешење које је уграђено у закон о порезу на додатну вриједност. Укидање ПДВ-а би било супротно европским принципима и не знам зашто то ЕК тражи", каже Миодраг Кудић, члан УО Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Тврди да би ослобађање донације од обавезе плаћања ПДВ-а довело до злоупотреба.Европска комисија зауставила је тендерске процедуре за пројекте који се финансирају из претприступне помоћи (ИПА) за 2007. годину. Блокирана је реализација скоро 50 милиона еура колико за 2007. годину износи бесповратна помоћ Европске уније нашој земљи. Европска комисија је незадовољна повратом ПДВ-а и сад тражи ослобађање донација од обавезе плаћања овог пореза.

"Ако постоје проблеми с повратом ПДВ-а, онда треба да их ријеши Управа за индиректно опорезивање БиХ. Не видим нити један разлог зашто би поврат ПДВ-а каснио", истиче Кудић.

Парламент БиХ не може уопће утјецати на овај став УО Управе за индиректно опорезивање БиХ.

"Свјесни смо тежине проблема, али законом о систему индиректног опорезивања УО Управе за индиректно опорезивање постављен је изнад Парламента. За сваку промјену закона морамо тражити њихову сагласност", објашњава Бериз Белкић, замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ.