Deutsche Welle – Нијемци за сада на аеродроме неће уводити скенере, који откривају да ли са собом уносите недозвољене ствари у авион, јер вас ти скенери на екрану скидају до голе коже.

Њемачки министар унутрашњих послова Wолфганг Сцхаеубле одбацио је иницијативу Европске Комисије, око које се протеклих дана водила бурна дискусија, јавља Deutsche Welle.

Плаћање алиментације

На самиту у Луксембургу разматрало се и питање, када и под којим условима разведени супружници, који живе у различитим земљама Европске Уније морају да плаћају издржавање бившим брачним партнерима и дјеци. У будућности се селидбом неће моћи избјећи обавеза издржавања. Судски захтјев за издржавањем, без обзир од које чланице ЕУ долазио, морао би бити испоштован, без додатне провјере суда друге земље. У ту сврху ће се основати посебни Уреди. У Њемачкој ће за то бити надлежан савезни уред за правосуђе у Бонну.

Ови скенери на екранима службеницима приказују комплетно тијело путника, који се прегледа и тако рећи скидају му одјећу. Европска Комисија заложила се за увођње ових скенера, јер се тако лакше може утврдити да ли путници носе оружје, дрогу или друге забрањене предмете. У Амстердаму и Лондону ови скенери већ су у употреби. Критике због њихове употребе постале су толико гласне, да је комесар Европске Уније за правосуђе Жак Баро (Јацqуес Баррот) морао појаснити ствари:

"Путнику је препуштена одлука о томе хоће ли бити прегледан овим скенером. Он може да изабере један од неколико начина контроле. Може се одлучити за скенер, али то није обавеза, то је само једна могућност."

Свака земља Европске Уније сама за себе одлучује хоће ли узети у употребу ове скенере или не. Министрима унутрашњих послова бригу причињава чињеница да се енормно повећало кријумчарење дроге која у Европу стиже из Западне Африке. Овај афрички регион постао је окосница за тргову опојних дрога, које се производе у цијелом свијету. Томе придоноси и чињеница да се Европска Унија не може поуздати у афричку полицију, која је и сама умијешана у трговину дрогом.То је управо област у којој министри Европске Уније желе да појачају сарадњу са земљама западне Африке.

Предсједавајућа Европском унијом, француска министрица унутрашњих послова Мишел Алио Мари (Мицхеле Аллиот Марие) каже:

"Трговина дрогом још више дестабилизује земље Африке. Јасно је да то доноси огроман новац. То међутим има енормне посљедице за овај континент, који се налази пред нашим кућним вратима."