Независне новине: Послодавци Бијељинске регије, њих 84, исказали су на јучерашњем састанку у просторијама Фонда ПИО РС у Бијељини интерес за пријем 289 приправника, са којима су потписали уговоре. Према бројности пријема приправника на подручју Бијељинске регије, издвајају се Компанија "Бобар" која ће примити 31 приправника, општина Бијељина 30, РиТЕ Угљевик 20, Нова банка 12, Фонд ПИО РС 10, а остатак други послодавци.

Како је истакнуто на састанку, Завод за запошљавање РС покренуо је пројекат запошљавања приправника са високом стручном спремом у РС за 2008/2009. годину, на основу којег је 1.200 у РС приправника добило посао.

"Ресорно министарство и Влада РС имали су разумијевања за овај пројекат Завода који ће дијелом финансирати Влада, а дијелом ми", рекао је Недељко Веселиновић, директор Завода за запошљавање РС.

Према његовим ријечима, у питању је пројекат вриједан 7.400.000 КМ, док ће 4.000.000 КМ обезбиједити послодавци исплатом 40 одсто мјесечних надокнада приправницима. Он је подсјетио да приправнике финансира 60 одсто Завод, а 40 одсто послодавац. Веселиновић је истакао да је то значајан помак у циљу смањења броја незапослених у РС.

"Предлажем приправницима да се максимално ангажују на раду, да покажу све своје способности и на тај начин створе предуслов да остану запослени и након године приправничког стажа", рекао је Веселиновић и додао да досадашња искуства показују да 80 одсто приправника остаје на послу и након истека приправничког стажа.

"Подржавајући програм Завода и Владе РС за запошљавање приправника Управа предузећа РиТЕ Угљевик донијела је одлуку да прими 20 приправника, а осим њих, у Руднику имамо и младих волонтера са ВШС", рекао је Анто Гајић, директор РиТЕ Угљевик, предузећа у којем је запослено 1.740 радника.

На евиденцији Завода за запошљавање РС налази се 133.000 незапослених особа, а преко Завода је током протеклих девет мјесеци запослено 23.256 особа.