Дневни аваз: БиХ би могла тренутни осигурани депозит од 7.500 КМ дићи на 15.000 КМ а чак се размишља и о могућем смањењу обавезних резерви које држи Централна банка.

Ово је закључак који је потекао од предсједавајућег Вијећа министра Николе Шпирића и ентитетских министара финансија Вјекослава Беванде и Александра Џомбића који присуствују годишњем састанку Свјетске банке и Међународног монетарног фонда у Вашингтону, чија је главна тема економска криза која потреса цијели свијет.

Ове мјере бх. власти о којима ће се тек озбиљније разговарати на састанку који је Шпирић заказао за петак, требале би задржати повјерење грађана у банке. Размишља се и о мјерама штедње да би се амортизирале посљедице кризе која би, преме процјенама, могла потрајати још неколико година. Шпирић у изјави за "Дневни аваз"; каже да висина осигураних депозита од 15.000 КМ може бити и већа. Мора се обуздавати раст плаћа. Политичке елите морају изаћи из жељотеке и обећања бирачима – поручио је Шпирић.

Додаје да би ова лоша ситуација која влада у свијету за БиХ можда могла донијети и нешто позитивно.

"Зашто не би постојала државна банка која ће имати владине депозите. Централна  банка може бити банка спаса за ликвидност других банака. ЦБ, због куренси борда, до сада није могла кредитирати пословне банке. А то се законски може промјенити. То су све мјере којима се можемо заштитити од индиректних штета, а директних још нема", каже Шпирић.

Наглашава да је његова оцјена, као и оцјена ентитетских министара финансија, да је ситуација у БиХ под контролом и да индиректни ефекти кризе могу бити ублажени активним потезима власти на свим нивоима.