Дневни аваз: Међународни политичко-економски скуп Форум Кран Монтана окончан је јучер у Конгресној дворани хотела „Радон Плаза“ у Сарајеву излагањем европског комесара за проширење Олија Рена (Олли Рехн).

Рен је још једном потврдио да је „процес проширења ЕУ на западни Балкан један од приоритета Уније“.

Картерон задовољан

Предсједник Кран Монтана Форума Жан Пол Картерон (Јеан-Паул Цартерон) рекао је да Форум био изузетно успјешан и да је успио окупити више од 250 учесника из иностранства.

Довели  смо много значајних привредника, банкарских инвеститора и то је први пут да БиХ угости такве делегације које свакако планирају наставити своје дјеловање у БиХ – казао је Цертерон новинарима.

Испунити увјете

Потврђена је европска перспектива овог региона који остварује чврст напредак ка ЕУ. Наредна година бит ће кључна за даљњи развој догађаја на западном Балкану и у Турској, очекујемо да ће земље наставити испуњавати увјете – рекао је Рен. Он је казао како је потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању (САА) БиХ са ЕУ пружило прилику која се не смије пропустити. САА је капија за статут кандидата. Ту се ради о акцијама, дјеловању и резултатима, а не само о ријечима – навео је Рен.

Укидање виза

Говорећи о либерализацији визног режима Рен је рекао да му је надлежни комесар Жак Баро (Јагуес Баррот) пренио да земље чине напредак који ће довести до укидања визног режима. За то ће, према његовим ријечима, бити потребно извршити све неопходне промјене у области сигурности.

Казао је да је кључни изазов за бх. лидере постизање степена политичког консензуса у везу с реформама везаним уз ЕУ.

– Свјестан сам да се грађани ове земље желе придружити ЕУ, да желе бити члан европске породице и сада је до бх. вођа да испуни те тежње и да реформе везане уз ЕУ ставе у врх политичког програма – нагласио је Рен.

Економска криза

Он је рекао да Европска унија припрема нови план стратешког партнерстава с источном Европом, о чему ће, како је рекао, Вијеће ЕУ расправљати наредне седмице. Споменуо је и економску кризу која тресе финансијска тржишта у САД и ЕУ. Ако ништа друго, ова криза показала је да уједињена тржишта дјелују и да се ефекти преносе с једног на друго – оцијенио је Рен.