Независне новине: ЕУ је разочарана и забринута тренутном ситуацијом у БиХ која стагнира на путу ка ЕУ због сталних свађа домаћих политичара, изјавио је јучер Оли Рен, европски комесар за проширење, након сусрета с члановима Предсједништва БиХ.

"Умјесто да воде земљу ка ЕУ, политичари у БиХ су вријеме трошили на негативну реторику. Улога Предсједништва у свакој земљи јесте да утврђује друштвену кохезију и осигурава основно усмјерење и мислим да имам доста разлога за забринутост када је оријентација БиХ у питању. Забринутост дијеле и земље чланице ЕУ, које су разочаране тренутном ситуацијом у БиХ и поновним успоравањем одређених процеса. Политичари у БиХ могу се наставити свађати годинама, али тада ће земља заостати за својим сусједима на путу ка ЕУ", изјавио је Рен.

Европски комесар за проширење упозорио је домаће лидере да ће због њихових сталних свађа држава стагнирати и изгубити корак са земљама региона на путу ка ЕУ.

"Ми очекујемо да земља, будућа чланица ЕУ, говори јединственим гласом и да се у тој земљи поштују државне институције. Према томе, очекујемо да дође до еволуције Устава ове земље, која треба да се деси уз потпуно поштивање Дејтонског споразума", поручио је он.

На питање који политичари у БиХ не поштују државне институције и успоравају реформске процесе, европски комесар није желио изравно одговорити. Напоменуо је да ЕУ жели видјети напредак у испуњењу постављених критерија.

"Како ће услови бити испуњени, то треба да договоре домаћи политичари. Примјерице, ми желимо да БиХ што прије почне припреме за попис становништва 2011. године. Имамо обавезне ставке тог пописа, а све остало је питање договора унутар земље", рекао је Рен.

Харис Силајџић, предсједавајући Предсједништва БиХ, у оштром тону је истакао како ЕУ не смије имати неутралан став, те да треба јасно казати ко је за што одговоран у БиХ.

"Неутралан став другим ријечима значи – прихватите оно што је сада на терену, што је учињено геноцидом и етничким чишћењем. Ми се нећемо мијешати и све ће бити у реду. Они који траже правду, они ремете ЕУ и свјетски мир. То сам рекао у УН-у и то кажем и овдје. Овакав однос мора престати", казао је Силајџић, додајући да подржава попис становништва са економским и социјалним ставкама, али да се томе, као и испуњењу 24 приоритета из Европског партнерства, противи Влада РС.

Коментар Небојше Радмановића и Жељка Комшића, чланова Предсједништва БиХ из реда српског, односно хрватског народа, на Силајџићев иступ јучер нисмо успјели добити.