Дневни аваз: Форум Кран Монтана (CMF) престижни економски форум у Европи и свијету, отворили су јучер у хотелу „Радон Плаза“ у Сарајеву, у присуству више од 500 учесника из цијелог свијета, предсједавајући Вијећа министара БиХ Никола Шпирић и предсједник оснивач CMF-а Жан Пол Картерон (Јеан – Паул Цартерон).

БиХ из дана у дан отвара све више могућности ствара сигурно окружење за још интензивнији прилив директних страних инвестиција. Сарајево је данас један од водећих економских центара у региону који се брзо развија – констатирао је Картерон.

Важност сарадње

Оцјена високих званичника БиХ јесте да је Форум извјесна прилика за наглашавање намјере региона да успјешно заврши процес интеграције у Европу и еуроатлантске структуре. Ово ће бити прилика да нагласимо важност регионалне сарадње која је од виталног значаја за даљњи напредак земаља југоисточне Европе, јер су добросусједски односи и регионална сарадња не само потреба него и суштина ЕУ, као и основна претпоставка за стабилност и заштиту заједничких интереса земаља окружења – казао је Шпирић отварајући скуп.Високи представник у БиХ Мирослав Лајчак нагласио је да је европска перспектива у БиХ много присутнија и снажнија од опструкције.

БиХ је сигурна земља

Учесницима Форума презентиран је шестоминутни промотивни филм под називом „Ењоy бусинесс ин Босниа анд Херзеговина“. Израду филма финансирала је Агенција за промоцију страних улагања БиХ (ФИПА), а у њему су на једноставан и допадљив начин представљене неке од најјачих домаћих компанија из области прераде метала, грађевине, прехране… БиХ је сигурна земља за инвестирање и код нас можете остварити профит, јер ми се не бојимо могућности да неко заради у БиХ ако ће запослити домаће раднике и тако директно утјецат на стандард бх. грађана – казао је Кемал Козарић, гувернер Централне банке БиХ.

Наредна година за БиХ ће бити кључна, а можда и пресудна у погледу њене европске будућности. Након локалних избора БиХ се мора вратити на европски пут – поручио је Лајчак, упозоривши да реформе у БиХ морају ићи бржим темпом.

Размјена мишљења

Федерални премијер Неџад Бранковић говорио је о развојним плановима, градњи аутопутева, о мјерама подузетим како би прилив страних инвестиција био снажнији, а пословна клима боља. Он је рекао и да очекује наставак процеса приватизације те да ће „на основу  интересовања које постоји, Влада ФБиХ добро продати најатрактивнији телеком сектор“. У име Владе РС, на Форуму је учествовала Јасна Бркић, замјеница премијера Милорада Додика, који је своје одсуство правдао „раније преузетим обавезама“.

Како је речено на јучерашњим сесијама, Форум Кран Монтана је прилика и за разматрање важних тема, као што су енергија, стабилност, прилике и могућности земаља југоисточне Европе које им пружа Медитеранска унија, телекомуникацијске и транспортне потребе, улога младих и новог система образовања који тражи стручњаке на тржишту рада, улога жена у јавном животу те потреба за међурелигијским дијалогом.Форум се наставља данас. Бројни међународни и домаћи званичници и пословни људи размијенит ће мишљења о свим питањима везаним уз напредак региона ка ЕУ.