Независне новине: САРАЈЕВО – Етничко или национално опредјељење грађана није обавезно питање приликом пописа становништва у земљама чланицама, кандидатима и потенцијалним кандидатима за чланство у ЕУ.

Ово је јуче изјавио Пјер Мирел, директор у Генералној дирекцији за проширење при Европској комисији.

"Вијеће ЕУ и Европски парламент у јулу ове године усвојили су уредбу о попису становништва и домаћинстава, који би се требао одржати 2011. године. На листи питања која мора садржавати упитник не налази се етничко или национално изјашњење", рекао је Мирел након првог састанка Привременог одбора за праћење проведбе Привременог споразума са ЕУ, одржаног у Сарајеву.

Мирел је појаснио да БиХ, уколико жели попис организирати у вријеме када то планирају остале земље, треба што прије донијети одлуку о попису и почети припреме. Поновио је како је попис у ЕУ планиран 2011. године.

"Попис је важан како би БиХ могла одговорити на низ питања која ће јој бити постављена након што аплицира за чланство, односно након што почну приступни преговори. Такођер, до 2013. године морамо постићи договор о административним јединицима за нашу регионалну политику. Због тога БиХ треба имати свјеже податке. На нашој листи није етничко или национално гласање, али земља може, уколико то жели, нашим питањима додати и нека своја", додао је Мирел. Позвао је власти БиХ да почну проводити политику компромиса, умјесто сукобљавања и блокада, како би процес европских интеграција учинили једноставним и брзим. Представници БиХ и ЕК јучер су кратко закључили да се споразум између БиХ и ЕУ до сада "глатко проводи".

"Заједничка је оцјена да проведба Привременог споразума између БиХ и ЕУ иде веома добро. До сада смо урадили што је било потребно, али морамо бити свјесни да нас прави посао тек очекује", казао је Осман Топчагић, директор Дирекције за европске интеграције БиХ и предсједавајући Привременог одбора за праћење проведбе споразума са ЕУ.