Независне новине: САРАЈЕВО – Вијеће министара БиХ све услове из документа Европско партнерство планира испунити до 2012. године, што је рок утврђен јучер усвојеним акционим планом, потврдио је након сједнице Никола Шпирић, предсједавајући Вијећа министара.

"Дио обавеза већ смо испунили, реализација дијела услова је у току, а крајњи рок за реализацију свих јесте 2012. година. У Акционом плану је и 25 услова које је Влада РС издвојила као отворена питања о којима треба да се договарамо. Ради се о државним законима о облигацијама, банкарској супервизији, измјени изборног законодавства… Потребно је, дакле, додатно политичко усаглашавање ових питања, али то не мора значити да с испуњењем обавеза треба да чекамо", рекао је јучер Шпирић.

Европска комисија је у новембру прошле године објавила документ назван Европско партнерство, који садржи листу приоритета које власти БиХ морају испунити у процесу интеграције земље у ЕУ. Акциони план за његову реализацију усвојен је 11 мјесеци касније због спорних 25 питања које је с листе од стотинак услова издвојила Влада РС.

"Позивам све носиоце функција у БиХ на свим нивоима власти да озбиљно схвате овај акциони план, те да свако у домену своје надлежности испуњава постављене услове", истакао је Шпирић.

Вијеће министара јучер је задужило Министарство вањских послова да за прву наредну сједницу припреми приједлог одлуке о ратификацији Споразума о придруживању и стабилизацији БиХ и ЕУ, који је потписан 16. јуна ове године. Споразум треба да ратифицирају Парламент БиХ, Европски парламент и парламенти свих 27 држава чланица ЕУ. До јучер нико није ратифицирао овај споразум. До окончања процеса ратификације на снази је Привремени споразум, који обухвата трговински дио Споразума о стабилизацији и придруживању.