Дневни аваз: За плаће и накнаде администрације у ФБиХ ове године ће бити утрошено невјероватних милијарду и 427 милиона КМ, подаци су до којих је дошао "Дневни аваз" у Министарству финансија ФБиХ. Ту суму обезбјеђују грађани, кроз плаћање пореза и осталих дажбина, а да би се финансирало 67 хиљада особа које своје плаће добивају из буџета ФБиХ, кантона, опћина и државних фондова.

Просјечне бруто плаће по секторима

Влада Федерације БиХ 2.336 КМ

Владе кантона 1.666 КМ

Опћинске власти 1.801 КМ

Државни фондови 2.433 КМ

Раст плаћа

Бирократски апарат тако, правдајући се уставном структуром, годишње учествује са чак петином укупне јавне потрошње ФБиХ, а због сталног пораста плаћа и накнада, процјењује се да ће за двије године ова процент порасти на 22 посто. Највише новца за плаће и накнаде утроши се у десет кантона, који имају и највише упослених. Збирно, кантонални буџети дају плаће за скоро 50 хиљада особа, за које је годишње неопходно скоро милијарду КМ. Потом слиједи федерални бирократски апарат са 7.114 упослених, за које је неопходно обезбиједити скоро 200 милиона КМ годишње, док се из опћинских буџета с 172 милиона КМ даје плаћа за скоро 8.000 упосленика.

Зашто расту федералне накнаде

Највеће плаће и накнаде дефинитивно се добивају уколико се оне исплаћује из буџета ФБиХ. Тако ће просјечна плаћа од 2.247 КМ из прошле године већ наредне бити на нивоу од 3.470 марака!

Основни разлог за овај скок је чињеница да се обрачун плаћа врши на начин да основица за њен обрачун износи 60 посто просјечне нето плаће запосленог у ФБиХ.

Терет за обвезнике

Но, анализе Министарства финансија ФБиХ за наредне три године не предвиђају било какво смањење расхода или броја упослених на терет грађана. Шта више, на терет порезних обвезника очекује се упошљавање још барем хиљаду особа, а због раста плаћа за намиривање администрације требат ће обезбиједити још 300 милиона КМ!