Дневни аваз: БиХ још није започела процес ратификације дуго чеканог Споразума о стабилизацији и придруживању са Европском унијом из баналних разлога, који се тичу процеса јавних набавки за копије тог документа. Споразум, који у цијелости има нешто више од 1.300 страница, не може се упутити у процедуру ратификације прије него се распише тендер за израду довољног броја копија тог документа, сазнаје "Дневни аваз".

Јавни позив

Више од стотину копија САА, на свих језицима народа у БиХ, требало би доставити Предсједништву БиХ, Вијећу министара БиХ и Парламенту, што изискује трошкове који превазилазе цијену која се може платити без тендера и процеса јавне набавке. То значи да ће БиХ само за копирање и увезивање САА морати покренути процес јавног позива, чекати најмање три понуде, па вјероватно и жалбени процес неког од учесника тендера. Нико у овом тренутку не може знати колико би тај процес могао трајати и колико ће БиХ чекати на ратификацију САА.

Три институције дају мишљење

Европски парламент је, како је наш лист раније писао, већ покренуо процес одобравања САА. У БиХ САА прво мора одобрити Вијеће министара, па онда Парламент БиХ дати своје мишљење, те на крају коначну одлуку о ратификацији доноси Предсједништво БиХ.  Без ратификације САА у цијелости не може ступити на снагу, а све до тада важи само Привремени споразум који се тиче углавном трговинских односа БиХ и ЕУ.

У проблемима се прво нашло Министарство вањских послова БиХ које има задатак да покрене процес ратификације. Министар Свен Алкалај је у изјави за наш лист потврдио да постоји проблем, али и да је Министарство нудило риешење, но Вијеће министара БиХ то није прихватило. Ми смо предложили да у складу са модерним процесима, све то елегантно заобиђемо и Вијећу министара БиХ и свим парламентарцима доставимо Споразум на ДВД-у. Они би имали увид у цијели Споразум, а много мање би коштало. Међутим, добили смо одговор од Вијећа министара БиХ да они хоће тврде копије. Копирање, увезивање и све то кошта – каже Алкалај.

Може потрајати

Према његовим ријечима, Министарство вањских послова је већ подузело кораке да се распише тендер, али док се процедура оконча то може потрајати. Та процедура се морала интервентно завршити, а не овако. БиХ мора прва ратифицирати САА да би уопће могла очекивати да нека од држава ЕУ покрене то питање. Ми смо наложили нашим амбасадорима у ЕУ да траже ратификацију, али смо добили питања је ли БиХ то учинила – каже Алкалај.