Независне новине: САРАЈЕВО – БиХ је испунила само 13 услова с листе од 30 краткорочних приоритета на основу којих ће Европска комисија оцијенити овогодишњи напредак наше земља ка чланству у Европској унији.

Наведено је ово у извјештају о реализацији приоритета, који је у четвртак усвојило Вијеће министара БиХ. Предсједавајући Вијећа министара БиХ Никола Шпирић тада је казао да "имамо времена да до 5. октобра урадимо још неке ствари".

Власти БиХ од новембра прошле године, када је објављено Европско партнерство за БиХ, које садржи услове за даљи напредак земље ка ЕУ, успјеле су, у потпуности или дјелимично, испунити 13 приоритета. Европска комисија објавила је листу од 30 краткорочних приоритета у љето ове године, а они су само дио од стотинак услова из Европског партнерства. Међу усвојеним приоритетима су закони о Фискалном вијећу БиХ, пољопивреди, прехрани и руралном развоју, затим лијековима, средњем стручном образовању, Јавном РТВ сервису Федерације БиХ.

"Фонд за реформу јавне управе је постао оперативан, усвојена је Национална стратегија за сектор правде али не и стратегија за процесуирање ратних злочина. Усвојили смо и Стратегију интегрисаног управљања границом, именовали директора Агенције за заштиту личних података, укинули царинско евидентирање од један одсто", пише у извјештају усвојеном у Вијећу министара БиХ.

Међу 17 неиспуњених услова су закони о банкарској супервизији, државној имовини, облигацијама, заштити околине, измјене Изборног закона у дијелу који се односи на избор чланова Предсједништва БиХ и делегата у Дому народа парламента БиХ те стратегија за развој малих и средњих предузећа, успостава економско-социјалног вијећа…

"Сви ови документи већ су припремљени и потребна су политичка усаглашавања за њихово усвајање", каже Осман Топчагић, директор Дирекције за европске интеграције БиХ.

Зора Станић, гласноговорница Делегације Европске комисије у БиХ, није жељела говорити какав ће бити извјештај о БиХ, истакавши да "власти БиХ знају које приоритете треба да реализирају".