Независне новине: САРАЈЕВО – За првих осам мјесеци ове године из буџета институција БиХ исплаћено је 176.000 КМ члановима разних комисија, потврђено је "Независним" у Министарству финансија и трезора БиХ.Највише новца за комисијски рад, 126.000 КМ, исплаћено је члановима Парламентарне скупштине БиХ, док је члановима комисија из осталих бх. институција исплаћено укупно 50.000 КМ. У Министарству финансија и трезора кажу да су знатно смањене исплате за рад у комисијама након доношења одлуке која регулише ову област у бх. институцијама, али је Парламентарна скупштина БиХ остала мимо ове одлуке, али и Закона о платама.

"Hајвећи дио исплаћен је за рад у комисијама за одабир државних службеника, па је Агенција за државну службу за ову намјену исплатила 33.600 КМ. Чланови ових комисија имају примања од 50 до 300 КМ, у зависности од тога колико је кандидата учествовало на конкурсу, односно обима послова", пише у одговору из Министарства.

Јукић наплатио рекордних 7.997 КМ

Према подацима Министарства финансија БиХ, појединим посланицима исплаћено је и по 8.000 КМ за рад у комисијама у првих осам мјесеци ове године. Тако је први на листи посланик Велимир Јукић са 7.997 КМ, затим Душанка Мајкић са 6.977 КМ, те Хазим Ранчић са 6.500 КМ, док су Божо Рајић, Бранко Зрно и Драго Калабић наплатили приближно по 4.500 КМ, а око 3.500 КМ од комисија су инкасирали Нико Лозанчић, Момчило Новаковић и Адем Хускић. Остале накнаде крећу се од 120 КМ, колико је исплаћено Сулејману Тихићу и Златку Лагумџији, до 2.700 КМ колико су добили Јозо Крижановић, Садик Бахтић и Халид Гењац. Такође, неки државни службеници у бх. Парламенту наплате и по 1.196 КМ за рад у комисијама.

Остатак, око 20.000 КМ, исплаћен је за чланове комисија у десетак бх. институција, али накнаде нису прелазиле 200 КМ по особи, осим у случају Централне изборне комисије БиХ гдје је за четири њихова члана исплаћено по 1.440 КМ.

"Pади се о комисијама за рад на законима гдје су чланови ЦИК-а били чланови Радне групе коју је парламент формирао у 2007. години", образложили су у Министарству финансија БиХ. У овом министарству тврде да постоје неке од одлука о исплатама накнада које су у фази доношења и које нису спорне (комисије за стручне испите, правосудне испите, жалбено вијеће), али је Савјет министара стопирао све док не буде ријешено питање начелне одлуке о комисијама. Због жалби из бх. институција да је постојећа одлука Савјета министара о раду у комисијама рестриктивна и ригорозна, а и након доношења Закона о платама, Министарство правде БиХ ради на нацрту нове одлуке која би регулисала ову област. Према списку ангажованих службеника, ријетко се дешава да једна особа буде члан више комисија, што у Парламенту није случај.