Независне новине: САРАЈЕВО – Запослени у институцијама БиХ убудуће би поново могли добити по неколико плата за рад у комисијама, уколико буде укинута важећа одлука која регулише ову област, сазнајемо у Свијету министара БиХ.

Према подацима Министарства финансија и трезора БиХ, у 2008. години укинуте су накнаде за рад у разним комисијама осим оних које су добиле сагласност Савјета министара и то након што су ове одлуке објављене у "Службеном гласнику БиХ"

.Ранко Шакота, помоћник министра финансија и трезора, каже да је ово министарство свакодневно под притисцима из институција БиХ да одобри исплате за рад члановима разних комисија.

"Многи у институцијама БиХ сматрају да је важећа одлука, која регулише рад комисија, рестриктивна чак и ригорозна, због чега постоје отпори од тренутка њеног доношења. Према овој одлуци, формирање комисија и исплата накнада за ангажман члановима требало би да буде изузетак, а не правило. Исплате се редовно врше за рад у комисијама за избор државних службеника, а за скоро све остало су обустављене", каже Шакота.

Он истиче да има најава о покретању управних спортова против Министарства финансија јер нису одобрене исплате неким комисијама.

"Врло често нема разлога за формирање интерресорних радних група које броје и по 15 чланова. Такве радне групе чине представници разних ентитетских и државних институција којима је свакако у опису послова да сарђују у одређеним пројектима", истиче Шакота. Он подсјећа да је Законом о платама БиХ предвиђено вредновање појединачних учинака запослених на основу утврђених критеријима, те да се исплатама у комисијама нарушава систем који се тек успоставља.

За појединце 15.000 КМ годишње

Након више анализа и спорења на сједницама Савјета министара БиХ о исплатама за рад у комисијама, одлучено је да Министарство правде БиХ предложи нову одлуку која ће регулистати ову област.

Према нацрту нове одлуке, за неке чланове комисија било би могуће исплатити и до 15.000 КМ годишње, а према важећој одлуци максимална годишња исплата је 12 просјечних плата у БиХ, односно око 8.000 КМ. На основу садашње одлуке не могу се одобравати исплате око комисија није постигла никакве ефекте, те због тога многе комисије, попут Комисије за државну имовину БиХ, нису добиле новчане накнаде.