Независне новине: САРАЈЕВО – Чланови Парламентарне скупштине БиХ у првој половини ове године су на засједањима у просјеку проводили непуна три дана мјесечно, док у Вијећу министара чак 85 одсто закона планираних за ову годину није ни разматрано.

Ово су резултати истраживања невладине организације Центри цивилних иницијатива (ЦЦИ) о раду Вијећа министара и парламента БиХ за првих шест мјесеци 2008. године.

"Плате наших заступника постале су највеће у регији, док су по резултатима свог рада наш државни парламент и влада на самом дну", казала је Мајда Бехрем-Стојанов, галсноговорник ЦЦИ-ја.

Према овом истраживању, Парламентарна скупштина БиХ за пола године усвојила је 30 закона, што је 22 одсто плана за 2008. годину.

"Хрватски сабор, само за примјер, на пленарним засједањима потрошио је два пута више времена него наш парламент и то оба његова дома, а усвојио је три и пол пута више закона у односу на ПС БиХ", казао је Ивица Чавар из ЦЦИ-ја.

Вијеће министара је за пола године реализирало 21 одсто укупно планираног рада. Од 102 закона који су програмом Вијећа министара БиХ били планирани за доношење у 2008. години, утврђено је само њих 15.

"Овај сазив Вијећа министара по свим параметрима је гори и од претходног. Чак четири министра у пола године нису реализирала ниједан од ионако маленог броја планираних закона. То су министри Свен Алкалај, Селмо Цикотић, Божо Љубић и Слободан Пухалац, који је напустио Вијеће министара", казао је Денис Телић из ове невладине организације.