Независне новине: САРАЈЕВО – Влада ФБиХ није реализовала ни пола задатака које је сама себи задала Оперативним планом рада за ову годину, упозоравају из опозиције.

"Показује се да су сва наша упозорења и страхови које смо изражавали код усвајања тог програма рада били оправдани. Нисмо сретни због тога и били бисмо задовољни да је Влада ФБиХ реализовала бар пола од планираног, али нажалост није. Што је најгоре, тешко да ће се то до краја године промијенити", каже Нермин Никшић, шеф Клуба СДП-а у Заступничком дому Парламента ФБиХ.

Према оперативном плану за ову годину, Влада ФБиХ је предвидјела да ће завршити приватизацију телекома и неколико других великих предузећа у ФБиХ и с тим новцем покренути низ инвестицијских пројеката. Биле су планиране активности које ће резултирати порастом домаће производње за 7,6 посто, запослености за 3,5 посто, извоза роба за 20 посто, индустријске производње за 8,5 посто, плата за 7,6 посто и цијена на мало до 1,5 посто.

Између осталог, била је предвиђена градња луке у Неуму, обнова пруга Коњиц – Чапљина и Сарајево – Брадина, организација наступа грађевинских предузећа на иноземном тржишту, те стратегија реформе пензионог и инвалидског система у ФБиХ, као и низ других пројеката и законских рјешења.

Јуче нисмо успјели добити коментар премијера ФБиХ Неџада Бранковића, а допремијер и министар финансија Вјекослав Беванда сматра да је урађено онолико колико је било новца.

"Не могу прецизно говорити о укупним резултатима Владе ФБиХ, али је Министарство финансија извршило готово све из плана, чак и неке пројекте који нису били у плану, али их је живот тражио. Но, неријетко се деси да медији не извијесте баш о свему што Влада ради, па тако ни јавност нема укупну слику", каже Беванда. 

У Центру за промоцију цивилног друштва упозоравају да управо због оваквог односа Владе ФБиХ према властитим плановима рада аналитичари указују да је Влада ФБиХ "неефикасна и неспособна". 

"Влада реализује мали проценат властитих планова и у кризним ситуацијама нема адекватан одговор, што значи да нема квалитетан план и озбиљан приступ кључним реформама, а без таквог приступа нема квалитетног рада за грађане. Док, примјера ради, у Хрватској Влада сама покреће иницијативу за снижење цијене, код нас све остаје на вербалним изјавама", каже Шевко Бајић из ове организације.