Од 1. јануара наредне године биће укинуте царине за 95 одсто робе која се у БиХ увози из држава Европске уније и процјењује се да ће у 2009. години то донијети мањак у буџету за око 120 милиона КМ, преноси регионални портал Сеебиз.нет. Прошлог мјесеца због смањивања и укидања царина, послије потписивања Споразума о стабилизацији и придруаживању са ЕУ у државну касу БиХ слило се седам милиона марака мање.

У Савјету министара БиХ већ траже начине како да попуне ту "рупу" и могуће је да буде повећан један од три пореза – порез на додатну вриједност, акцизе или директни порези. С обзиром на учестале захтјеве да се ПДВ смањи, није реално очекивати његово повећање, па је, како се истиче, највероватније да ће скочити акцизе што би довело до поскупљења кафе, цигарета, алкохола и осталих роба које спадају у тзв. високотарифне, односно сматрају се луксузом.

"Шта год да се одлучи, цех ће платити грађани. Једини прави лијек је промјена уставне структуре земље. У Федерацији БиХ имамо прегломазну администрацију на коју одлази велика количина новца и сви се утркују ко ће повећати плате. Све док се та администрација не смањи, порези ће бити високи", упозорио је замјеник министра финансија у Савјету министара БиХ Фуад Касумовић.