Дневни аваз: Усвајање закона о сукобу интереса на нивоу ФБиХ само је један од хитних задатака које је високи представник Мирослав Лајчак издиктирао током прекјучерашњег састанка с федералним премијером Неџадом Бранковићем. Без обзира на то што Лајчак није навео било какав конкретан случај неког дужносника у Влади ФБиХ или владама кантона који обилато злоупотребљава постојећу недефинирану ситуацију, да се наслутити да има случајева злоупотребе позиције и приликом запошљавања родбине, али и за добивање индиректне финансијске користи дужносника.

Жестока расправа

Мада је на снази још од 2002. године, државни Закон о сукобу интереса ни данас се не примјењује у ФБиХ, јер овај ентитет никада, а имао је рок од 60 дана, није усвојио властита законска рјешења или, пак, једноставно преузео пропис БиХ. Због тога се уопће не могу санкционирати ситуације у којима блиски сродници посланика, министара или директора федералних институција упошљавају родбину. Исто тако не санкционирају се примање поклона вреднијих од 100 КМ, финансијски интереси родбине посредством фирми које послују са Владом ФБиХ или владама кантона, кориштење повлаштених информација те још низ прецизнио дефинираних ставки које контролира Изборна комисија БиХ. И док се водила жестока расправа о томе смије ли пунац замјеника министра цивилних послова БиХ Сенада Шепића добивати накнаду у локалном комуналном предузећу, стотине министара, савјетника и директора на нивоу ФБиХ никоме не полажу рачуне за такве ситуације.

Финансијска корист

У ФБиХ је једино од фебруара 2003. године министрима децидно забрањено чланство у управним и надзорним одборима Законом о Владиним и министарским именовањима, али је због непостојања закона о сукобу интереса легално омогућена злоупотреба позиција за стјецање послова или финансијске користи, која је спријечена у институцијама БиХ. Према доступним информацијама, након Лајчаковог отвореног захтјева, Влада ФБиХ покренут ће поступак преузимања државног прописа како би контролу и даље водила Изборна комисија БиХ. Осим новчаних, кршење Закона о сукобу интереса предвиђа и забране обављања послова у државној управи у трајању до четири године.