Независне новине: САРАЈЕВО – Конституирајућа сједница фискалног вијећа БиХ, које ће преузети обавезу усаглашавања државног и ентитетских буџета, бит ће одржана у септембру, потврдио је Лазар Продановић, замјеник предсједавајућег Комисије за финансије и буџет парламента.

"Представнички и Дом народа парламента БиХ у мају су усвојили Закон о фискалном вијећу БиХ, али у различитим текстовима. Прошле седмице усаглашен је идентичан текст и достављен "Службеном гласнику БиХ" на објављивање. У року од 30 дана од објављивања у "Службеном гласнику" мора бити одржана конститутивна сједница. Дакле, то ће се десити почетком септембра", казао је Продановић. Покушаји усвајања Закона о фискалном вијећу БиХ трају већ неколико година. Представници државе и ентитета нису се могли усагласити о надлежностима ове институције која ће, према усвојеном закону, бити врховни ауторитет за одређивање укупне јавне потрошње у земљи. Чланови Фискалног вијећа БиХ бит ће државни и ентитетски премијери, те министри финансија, док ће представници Централне банке БиХ и дистрикта Брчко бити посматрачи. Предсједавајући Вијећа министара БиХ уједно је и предсједавајући овог фискалног вијећа.

"Тренутно у земљи имамо 14 министарстава финансија. Свако од њих ради шта хоће и троши колико хоће. Резултат таквог понашања јесте енормно повећање плаћа на свим нивоима, а самим тим и пораст јавне потрошње. Задатак фискалног вијећа БиХ биће да обузда раст, те одреди укупне габарите јавне потрошње. Поједностављено речено, вијеће ће одредити колико укупно новца може бити потрошено, те оквире за буџете свих нивоа власти", објашњава Фуад Касумовић, замјеник министра финансија БиХ. Упозорава да је држава због непостојања једног тијела које ће регулирати јавну потрошњу дошла у ситуацију да због повећања трошкова и смањења прихода од царина мора повећати порезе.

"Врло брзо ће бити донесена одлука хоће ли бити повећани директни или индиректни порези. То је у коначници мање важно јер повећање пореза директно ће утјецати на привреду и грађане", закључио је Касумовић.

Европска унија од БиХ је затражила да хитно усвоји Закон о фискалном вијећу, како би се јавна потрошња ставила под контролу. Оснивање овог вијећа један је од 30 краткорочних приоритета које је ЕК поставила властима БиХ, а на основу којих ће мјерити напредак земље ка ЕУ.