БиХ би ускоро требало да добије први закон о облигационим односима, каже у интервјуу за "Независне" Срђан Арнаут, замјеник министра правде БиХ.

"Овај закон регулише многа питања, од посудбе до враћања новца, рокова и другог и ово је један од услова који је пред БиХ постављен и приликом парафирања Споразума о стабилизацији и придруживању", каже Арнаут.

НН: Како коментаришете недавни извјештај ЦЦИ-ја у којем је Ваше министарство једино похваљено?

АРНАУТ: Овај извјештај ЦЦИ-ја добро је дошао јер њихови извјештаји у задњу годину су имали утицаја на то што ми радимо. Није исто када вам неко каже да нисте урадили програм, или да уопште нисте донијели програм. Лијепо је када вам неко каже да сте урадили оно што сте планирали. Не хвалим Министарство, него реално смо урадили наш план, имамо структуру која се труди. Доста закона је урађено, можда је и повољан моменат за то. Неки пројекти који су трајали годину или двије управо сада су дошли у финалну фазу, фазу примјене. То је Закон о измјенама и допунама Закона о кривичном поступку БиХ, Закон о фондацијама, Закон о употреби имена БиХ и тако даље. Међутим, најозбиљнији пројекат по мени је усвајање Стратегије реформе правосуђа.

НН: Да ли ће Закон о малољетним починитељима кривичних дјела бити пооштрен? Свједоци смо да поједини малољетни починиоци стално и изнова чине нова кривична дјела?

АРНАУТ: По мени није проблем у закону, него у непостојању адекватне установе у које би се они смјештали. Шта урадити са малољетним учиниоцем који нема 16 година? Гдје га смјестити? Имамо у Стоцу установу која је сада празна, али чим се помене могућност поновног отварања дома за малољетнике, друштво, односно локална заједница се буни. Вјерујем да ће у скорије вријеме и тај проблем бити ријешен. Мислим да би отварање државног затвора за малољетнике било добро рјешење.

НН: Колико у БиХ имамо случајева којима је изречена мјера обавезног психијатријског лијечења?

АРНАУТ: Форензичких или психијатријских случајева у БиХ има више од 120, неки од њих су смјештени у Сокоцу, неки су у Зеници, а неки су фактички на улици. Сваки извјештај за превенцију тортуре каже да ми практично немамо адекватан смјештај форензичких затвореника.

НН: Да ли је тачно да је Република Српска недавно донијела одлуку о оснивању форензике у Сокоцу?

АРНАУТ: Тачно, ова одлука је донесена 10. јула и објављена је у најновијим "Службеним новинама РС", то је веома битан помак.

НН: Фактички ФБиХ и даље остаје без адекватне установе за овакве случајеве?

АРНАУТ: Тако је, али морате знати да у РС Психијатријска клиника "Подроманија" одавно постоји, има кадар и ово су иницијална средства од 50.000 КМ за оснивање правног субјекта.

НН: У припреми је закон о облигацијама у БиХ. Какав је то закон?

АРНАУТ: Закон о облигационим односима је први системски закон којим се на јединствен начин регулише питање роба и услуга на територији цијеле БиХ. Сигурно никада нисте видјели већи закон од овог, јер овај закон има 1.500 чланова. Он регулише многа питања, од посудбе новца до питања враћања, рокова и ово је један од услова који је БиХ постављен и приликом парафирања Споразума о стабилизацији и придруживању. Овај закон би морао да регулише јединственост тржишта, једнаке услове на тржишту јер је системски одредио давања услуга, наплаћивања уговора.

НН: Шта ћемо добити проведбом овог закона?

АРНАУТ: Врло једноставно, за све ћемо морати имати уговор, од изнајмљивања стана, до поклањања кућа, посудбе новца, рада на даљину, посудбе, грађења, па уговор о дјелу, партнерству, лиценци, ортаклуку, уговор о чувању спорне ствари, о организовању путовања… Једном ријечју, за све ће требати уговор и овај их закон регулише више од 30.

НН: Када предвиђате да би закон могао заживјети?

АРНАУТ: То је питање праксе. Закон прво мора бити усвојен, а морамо имати и реакције из ентитета. Ако не буде неких одгађања, сигуран сам да би закон у парламентарној процедури могао бити у новембру.

Рок за градњу државног затвора биће пробијен

НН: Какве су процјене Министарства правде када је ријеч о завршетку градње државног затвора?

АРНАУТ: Ми смо заокружили финансијску конструкцију, треба да буду расписани тендери, одабрани најповољнији извођачи, како бисмо у исто вријеме кренули са свим радовима.

НН: Крај 2009. године се помињао као датум када би БиХ могла добити државни затвор? Је ли реално очекивати да за нешто више од годину буду окончани сви ови процеси?

АРНАУТ: Мислим да ће то ипак мало дуже трајати.