Независне новине: САРАЈЕВО – Премијер ФБиХ, допремијери и министри у Влади ФБиХ имају више од 60 савјетника, с платом већом од 1.500 КМ.Ово је податак из одговора на питање које је Влади ФБиХ поставио заступник Омер Ватрић и на које нису одговорили министрица образовања Мелиха Алић, министар просторног уређења Салко Обхоџаш, министар енергетике Вахид Хећо и Вјекослав Беванда у функцији допремијера ФБиХ.

Ватрић, који је и предсједник парламентарног Одбора за финансије и економску политику, сматра да су ове информације поражавајуће и да ништа не може оправдати постојеће стање.

"Министри су направили паралелне органе власти јер осим помоћника имају савјетнике с потпуно истим описом послова као и помоћници. При том су сви ти савјетнички тимови једнонационални. Овдје се ради о немару и небризи&qуот;, истиче Ватрић и цијени да Влада ФБиХ не води активну политику запошљавања, него је вођена националном политиком и стеченим правима, &qуот;што води у колапс".

Савјетници не воле говорити о свом послу и савјетима које дају министрима, али један од њих је незванично казао да му је шеф (министар) први дан на послу рекао да "паметном савјет не треба, а будала га не слуша".

Један високи дужносник Владе ФБиХ сматра да се именовање савјетника "отело контроли" и да савјетници неријетко преузимају посао државних службеника.

Према подацима из одговора на посланичко питање, премијер ФБиХ Неџад Бранковић има право на шест, али запошљава пет савјетника, Гаврило Граховац има три савјетника као допремијер и три као министар, док Вјекослав Беванда није доставио податке за Кабинет допремијера, али као министар финансија има четири савјетника. Остали министри, према интерним систематизацијама министарстава, имају право на три до пет савјетника, али неки нису попунили сва предвиђена мјеста.