Дневни аваз: Премијер ФБиХ Неџад Бранковић јучер је на Конференцији о гиљотини прописа у ФБиХ најавио да за мјесец очекује разматрање рјешења за превазилажење садашњих уочених слабости, а ради убрзања процедура добивања свих врста сагласности и дозвола те елиминирања непотребних законских прописа.

Привредна друштва

"Ове правне реформе могу се сматрати радикалним, јер се непотребним трошковима и процедурама стварају административне баријере и спречава развој пословног окружења. Сви прописи бит ће анализирани и на начин да ли су у складу с правилима ЕУ и Свјетске трговинске организације, како се за оснивање привредног друштва не би више чекало и по 45 дана, а за дозволе за грађње 60 дана у оптималним увјетима. Исте реформе треба провести и на нивоу кантона и опћина" казао је Бранковић.

Пуну подршку пројекту, чије је провођење у РС већ смањило непотребне инспекцијске мјере за чак 58 процената и број закона за петину, пружат ће Међународна финансијска корпорација (IFC), чланица Свјетске банке. Марго Томас (Thomas) у име ове институције поручила је да ФБиХ мора поправити своје комплициране процедуре како би били смањени трошкови и ризици пословања.

Ефикасан рад

Тако је презентирано да трошкови регистрирања имовине у власништву у Сарајеву коштају пет посто њене вриједности, а у Београду 2,8 посто. За грађевинску дозволу у Сарајеву се чека 467 дана, Бањој Луци 306, а Подгорици 197, док се с пословањем у Скопљу почиње за 12, а у Мостару тек за 61 дан.

"Гиљотина означава одлучност да се нешто уради брзо и ефикасно и овим пројектом Влада ће, етапно, направити инвентуру прописа и створити правно окружење стимулативно за привреду" поручио је федерални министар правде Феликс Видовић.

Проблеми у Мостару

Градоначелник Мостара Љубо Бешлић казао је да се у овом граду локална самоуправа суочава с низом проблема због лоших или неадекватних законских рјешења. Он је истакао да је Мостар због тога још у септембру прошле године потписао меморандум ради "мини гиљотине", рационализације прописа на локалном нивоу.