Дневни аваз: Нови државни министар за вањску трговину и економске односе је Младен Зиројевић, одлучио је јучер Представнички дом БиХ. Посланици нису имали примједби не његово именовање, али је жестоке расправе, па и полусатни прекид сједнице, изазвало образложење зашто је ранији министар Слободан Пухалац поднио оставку.

Сложена ситуација

Денис Бећировић из СДП-а покушао је проблематизирати ово питање сматрајући невјеродостојним образложење да је то из породичних разлога, "јер је након тога Пухалац преузео министарство у Влади РС". Премијер Никола Шпирић реагирао је објаснивши да је због "сложене ситуације у породици" Пухалац већ дуже тражио да буде што више посвећен и ближе породици у Бањој Луци.

"Нови кандидат има завидну радну биографију, млад је и образован" казао је Шпирић.

Расправу о СДП-овој упадици окончао је Бранко Докић, и то духовито, цитирајући Достојевског.

"Када би путујући бацали камење на сваког пса који лаје, никада не би стигли до циља. Зато молим предсједвајућег да дефинира циљ и да се не обазире на расправе" казао је Докић.

Ново одуговлачење изазвао је потом Јерко Иванковић Лијановић, који је поново предложио закон о подршци домаћој производњи, иако је Парламент изјашњавање о ранијем приједлогу одгодио за крај године.

"Ово је класична злоупотреба недостатака у пословнику" љутито је одбрусио предсједавајући Дома Нико Лозанчић, који је Лијановићу ускратио реплику, на шта је он регирао тражећи нову полусатну паузу.

Нису усвојене ни измјене Закона о финансирању политичких странака, који уводи више реда и контролу трошења буџетских средстава, те предвиђа да се ограничење за донације од правних и физичких лица с осам повећа на 15 плаћа, јер није било подршке посланика из РС, те је упућен Колегију Дома на усаглашавање. СДП је чак предложио да ограничење учешћа властитих прихода у годишњем буџету странке са 20 буде повећано на 30 посто, што је одбијено.

Народна имовина

"Како вас није стид. Узели сте од народа имовину која је припадала Савезу комуниста БиХ и од тога наплаћујете кирију. Вратите то народу, па онда предлажите овакве ствари" казао је Садик Бахтић.

Бахтић: СДП да врати имовину и новац

Посланик Садик Бахтић поставио је питање Правобранилаштву БиХ када ће подузети мјере да се надокнади штета држави БиХ настала незаконитим кориштењем имовине бившег Савеза комуниста од СДП-а.

"Како се ради о великој имовини коју је СДП себи незаконито присвојио, тражим да ова највећа пљачка и отимачина државне имовине што хитније буде враћена држави. Такођер тражим да Правобранилаштво покрене процедуру да сав новац који је СДП добивао за закуп, буде враћен БиХ са затезним каматама" казао је Бахтић.