Независне новине: САРАЈЕВО – Посланици и делегати у парламенту БиХ, почевши од јула ове године, ипак ће зарађивати "само" 6.000 КМ мјесечно, а не 7.000 КМ какав је био првобитни приједлог, одлучила је јучер Административна комисија парламента БиХ.

У ово је урачуната основна плаћа, паушал од 747 КМ, накнаде за топли оброк од 260 КМ, минули рад, рад у комисијама, те за одвојени живот. &qуот;Основица за обрачун плаће утврђена је Законом о плаћама у институцијама БиХ. Коефицијенти су исти, као у важећој одлуци о начину обрачуна плаћа и накнада чланова парламента БиХ. Наше су одлуке коначне и обвезујуће&qуот;, казао је Илија Филиповић, замјеник предсједавајућег ове комисије, која је јучер дјелимично измијенила Одлуку о обрачуну плаћа повећавши основицу са 240 КМ на 498 КМ.

У преводу, посланик који није члан нити једне комисије и без дана радног стажа имат ће основну плаћу од 4.138 КМ. Уз то, добијат ће посланички паушал од 747 КМ, топли оброк од 260 КМ, те уколико није из Сарајева 500 КМ за одвојени живот. Предсједавајући клубова и комисија имат ће основну плаћу од 4.233 КМ, док ће предсједавајући и замјеници предсједавајућих парламентарних домова зарађивати 4.332 КМ, увећано за предвиђене накнаде. 

"Комисија треба смањењем коефицијената посланичке плаће свести на садашњи ниво, што је сасвим примјерено економској ситуацији у земљи. Садашња плаћа довољна је за тренутно стање у земљи, али и за убудуће", казао је Салко Соколовић, посланик СДА и члан ове комисије.

Његов приједлог одбијен је већином гласова. За дупло повећање плаћа гласало је пет од осам чланова Комисије. Против су били Салко Соколовић из СДА, те Момчило Новаковић из СДС-а, док је Хилмо Неимарлија из Странке за БиХ био суздржан. У пет гласова "за" урачунат је и глас Винка Зорића из ХДЗ 1990, који уопће није био у сали у вријеме гласања. Сједницу је напустио раније, казавши како подржава приједлог за повећање плаћа.

Регрес у висини просјечне плате у БиХ

Чланови Административне комисије јуче су усвојили и приједлог да регрес посланика буде обрачунат у складу са Законом о плаћама у институцијама БиХ, што износи једну просјечну плаћу у БиХ, односно око 660 КМ. Након годишњих одмора Комисија ће разматрати висину накнада за рад у сталним и привременим комисијама.

"С овом одлуком не морамо журити. Свакако током коловоза неће бити засједања комисија", рекао је Филиповић.

Иванић: Спорна друга давања

Висина плате парламентараца није спорна, али јесу друга давања и накнаде, који су већи него саме плате, рекао је јуче у Приједору Младен Иванић, лидер ПДП-а.

Он је додао да је истина да парламентарци имају висока примања, али она нису и највиша у држави.

"Већа примања имају чланови Предсједништва и Савјета министара БиХ. О томе је требало размишљати када је такав закон својевремено донесен", рекао је Иванић, лидер ПДП-а.