Независне новине: САРАЈЕВО – Мјесечна примања посланика и делегата у Парламентарној скупштини БиХ од овог мјесеца износиће око 7.000 КМ јер су изузети из Закона о платама, о чему ће данас расправљати и Административна комисија бх. парламента.

Душанка Мајкић, замјеник предсједавајућег ове комисије, каже да је ово посљедица медијске хајке којој су подлегли поједини посланици приликом усвајања Закона о платама у бх. институцијама.

"Ово се знало и када се изјашњавало о закону. Основица је повећана дупло и повећава се и плата. Највећа глупост била је избацити посланике и делегате из закона. Сада странке, попут СДА, говоре како је то неморално. Административна комисија сутра ће имати сједницу о томе, а до сада нисмо измијенили ниједну одлуку која се односи и на повећање плата", казала је јуче Мајкићева.

Основица за плату од 1. јула ове године повећана је са 240 на 498 КМ, па ће посланици, који имају коефицијенте од 8,5 до 8,7, примати плату од 4.250 до 4.350 КМ. Овоме треба додати паушал, који се исплаћује на основу одлуке Административне комисије, а он ће умјесто 840 КМ од 1. јула бити 1.732 КМ. Тако ће посланици и делегати само на име основне плате и паушала примати мјесечно више од 6.000 КМ.

Сулејман Тихић, замјеник предсједавајућег Дома народа, каже да се основној плати додаје минули рад, топли оброк од 260 КМ, те накнаде за рад у комисијама, одвојени живот и слично.

"Зато сам упутио писмо Административној комисији да се више не плаћа рад у комисијама, јер се свакако засједа у току радног времена. Нисам ни знао да се то тако наплаћује. Зато сам реаговао након сједнице Заједничког колегијума саопштењем и обратио се Административној комисији", каже Тихић и додаје да је срамота у оваквим времнима примати плате од око 7.000 КМ.

"Ја, а ни посланици СДА, нећемо примати паушале", каже Тихић.

Мајкићева, пак, тврди да су сви све знали када је усвајан Закон о платама и да сада користе ову ситуацију за политичку промоцију.

"Административна комисија није донијела ниједну нову одлуку. Основицу је одредио Савјет министара БиХ и Тихић је био на сједници Заједничког колегијума када се о томе говорило", каже она.

Тихић одговара да је на тој сједници спријечио и повећање коефицијената.

СДП тражи Лајчакову реакцију

СДП БиХ јуче се огласила саопштењем у којем позивају високог представника Мирослава Лајчака и лидере владајуће коалиције да током најављених састанака заштите интересе грађана и спријече повећање плата посланицима. Они подсјећају да су недавно прикупили 100.000 потписа грађана у сврху спречавања повећања плата.