ФЕНА: САРАЈЕВО – Комисија за припрему избора Вијећа министара Босне и Херцеговине обавила је данас разговор с кандидатом за министра вањске трговине и економских односа Младеном Зиројевићем из Савеза независних социјалдемократа (СНСД) и са шест гласова "за" и једним "уздржаним" одлучила препоручити Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ да се овај кандидат именује на споменуту функцију.

Младену Зиројевићу данас је од Комисије постављен већи број питања из надлежности и приоритета у раду Министарства вањске трговине и економских односа.

"Судећи по гласању, Комисија је задовољна његовим одговорима, јер од присутних седам чланова шест је гласало да се да препорука Представничком дому за именовање Зиројевића на позицију министра вањске трговине и економских односа БиХ", изјавио је новинарима предсједник Комисије Халид Гењац.

Младен Зиројевић је изразио задовољство завршеним интервјуом пред Комисијом.

"Видјет ћемо како ће сутра пред Представничким домом ПСБиХ бити донесена одлука за моје именовање на позицију министра вањске трговине и економских односа. Будем ли изабран, свакако да ћу, у складу с већ планираним активностима, наставити даље. С обзиром на широк дјелокруг послова Министарства, знам сигурно да ће бити пуно посла, али сам спреман, у сурадњи са својим тимом, одговорити свим постављеним задацима", изјавио је новинарима Зиројевић након што је Комисија завршила разматрање подобности и давање мишљења/препоруке за потврђивање овог кандидата за наведену министарску позицију.

Као најважнији приоритет Министарства и осталих институција Младен Зиројевић је истакнуо процес приступања Европској унији, као и сузбијање вањскотрговинског дефицита БиХ те креирање политике за стимулирање извоза.

"Споразум о стабилизацији је потписан. Он носи са собом одређене политичке и економске импликације и велики је корак за БиХ. Свјестан сам да је БиХ његовим потписивањем преузела велики дио обавеза и задатака које убудуће треба реализирати. С обзиром на надлежности Министарства, које су доста широке, мислим да ће ово министарство бити носилац многих од тих активности. Узевши у обзир уставно уређење државе и законску регулативу којом се дефинирају надлежности, мислим да ће координација бити кључ успјеха, и то кооридинација с осталим министарствима, институцијама и ентитетима", изјавио је Зиројевић.

Савез независних социјалдемократа је за новог министра вањске трговине и економских односа предложио Младена Зиројевића, након што је предсједавајући Вијећа министара БиХ Никола Шпирић прихватио оставку досадашњег министра Слободана Пухалца закључно с 30. јуном ове године. Од Зиројевића се очекивало да у року прође законом предвиђене процедуре провјере како би до краја јула ступио на дужност министра вањске трговине и економских односа БиХ.

"Све процедуре у овом случају су завршене. Према Закону о Вијећу министара БиХ, предсједавајући Вијећа номинира кандидата, што је и учињено, затим кандидат потписује изјаву са свим могућим подацима, које СИПА провјерава и обавјештава предсједавајућег Вијећа да ли је све уреду. И то је завршено. Подаци су на провјеру достављени Централној изборној комисији (ЦИК) ради утврђивања да ли постоји сукоб интереса. ЦИК је доставио потврду да је све уреду. Дакле, све потврде су добијене. Након тога, Комисија прегледава потврде и разговара с кандидатом", образложио је Гењац.

Представничком дому ПСБиХ потребни су гласови већине да би ова препорука Комисије за припрему избора Вијећа министара БиХ прошла.