Независне новине: САРАЈЕВО – Влада ФБиХ је из текућих резерви издвојила 21 милион КМ за плате и накнаде запослених у 55 корисника буџета у ФБиХ. Ово је потврдила Хафеза Сабљаковић, заступница ДНЗ-а у Парламенту ФБиХ, позивајући се на одлуку објављену у посљедњем броју "Службених новина ФБиХ".

"У образложењу одлуке не пише за који период се даје овај новац. Мислим да је ово страшно јер се на овај начин у вријеме изузетно снажних упозорења да сви стегнемо каишеве текућа резерва ФБиХ користи за повећање плата", истиче Сабљаковићева. У Министарству финансија ФБиХ појашњавају да је одлука "у складу са законом", јер се, према Закону о извршењу буџета ФБиХ, текуће резерве троше за "хитне и непредвиђене издатке", истакнувши да те трошкове одобрава Влада ФБиХ у складу са критеријима за додјелу.

"Један број корисника је прошле године, упркос одлуци да се заустави запошљавање нових људи, повећао број запослених, па су неки још у новембру и децембру прошле године били без плата. А повећала се и вриједност коефицијента, који се у складу с колективним уговором повећава истовремено с повећањем нето просјечне плате у ФБиХ", појашњава Самир Силајџић, помоћник министра финансија. Напомиње да се на основу преговора са Синдикатом државних службеника у ФБиХ од прије неколико мјесеци плата за државне службенике и намјештенике обрачунава по коефицијентима од два навише, с основицом од 60 одсто просјечне нето плате у ФБиХ (у мају била 753 КМ). Заступник у Парламенту ФБиХ Омер Ватрић, иначе предсједник Одбора за финансије, сматра да је ово удар на буџет ФБиХ и очекује ребаланс.

"Ово је нагло повећање плата и велики удар на буџет који ће Влада ФБиХ морати ријешити кроз ребаланс", сматра Ватрић.

Новац подијељен за плате, накнаде и доприносе

Према одлуци Владе ФБиХ, објављеној у "Службеним новинама ФБиХ", новац је додијељен за плате, накнаде и доприносе. Тако је међу 55 буџетских корисника, који су добили додатни новац, Дирекција за цивилну авијацију ФБиХ по ова три основа добила око 1,17 милиона КМ, а Министарство пољопривреде 1,46 милиона КМ. Дом народа Парламента ФБиХ је за накнаде трошкова запослених добио 720.000 КМ, Заступнички дом 180.000 КМ, а Заједничке службе Парламента ФБиХ око 350.000 КМ за плате, накнаде и доприносе. Између осталих, и МУП ФБиХ је добио 713.501 КМ за плате и накнаде, а Управа полиције МУП-а ФБиХ око 1,2 милиона КМ за плате и накнаде. Влада ФБиХ је добила 428.396 КМ, Главни уред Владе ФБиХ око 200.000, Уред предсједнице ФБиХ око 233.000 КМ, један допредсједник око 80.000 КМ, а други 175.000 КМ.