ФЕНА: САРАЈЕВО – Министар сигурности Босне и Херцеговине Тарик Садовић и амбасадор Краљевине Норвешке у Босни и Херцеговини Јан Брату (Jan Braathu) потписали су данас у Сарајеву споразум између ових двију земаља о олакшицама код издавања виза.

Сврха тог споразума је да се олакшају контакти и путовања између БиХ и Краљевине Норвешке.

Ријеч је о олакшању процеса издавања виза за грађане БиХ. Обавезе плаћања виза бит ће ослобођено двадесетак категорија грађана, као што су студенти, спортисти, пословни људи, културни радници и новинари – речено је на церемонији потписивања.

Амбасадор Брату је нагласио да је то само први корак ка либерализацији, односно безвизном путном режиму, који ће, нада се, доћи убрзо.

"Ово је још један важан корак ка пуној интеграцији БиХ у европску сурадњу. Европска заједница је потписала споразум о визним олакшицама с БиХ уиме земаља ЕУ 18. септембра 2007. године, а Норвешка, иако није чланица ЕУ, пуноправна је чланица заједнице европских земаља у Шенген сурадњи", казао је норвешки амбасадор, додајући да ће Споразум ступити на снагу чим се заврши процес ратификације.

"Надам се да ће то бити убрзо", казао је. 

Министар Садовић је казао да је потписивању овог споразума претходио разговор с амбасадором Братуом. У бх. делегацији су били и директори СИПА-е и Граничне полиције БиХ, Службе за послове са странцима, као и вођа преговарачког тима БиХ у споразумима о визним олакшицама и реадмисији Бакир Даутбашић те шеф новог бх. тима који ће водити преговоре о либерализацији визног режима Самир Ризво.

Према Садовићевим ријечима, истакнута је обострана спремност за сурадњу у испуњавању нових, бројних обавеза. Од амбасадора Браатхуа су, казао је, добијене назнаке да је Норвешка спремна у одређеним сегментима помоћи у том процесу.

Разговарано је и о могућностима да БиХ крене у потписивање споразума о полицијској сурадњи те констатирано да је досадашња оперативна полицијска сурадња на завидном нову, али да се може још унаприједити.

"С Краљевином Норвешком имамо пријатељске односе, иако је огромна разлика у економској развијености између наших земаља. Норвешка се показала великодушном примајући око 20 хиљада наших грађана који су у тој земљи нашли другу домовину", казао је Садовић.

Брату и Садовић су честитали преговарачким тимовима обију земаља на успјешно обављеном послу.