Фена: БРИСЕЛ/САРАЈЕВО – Министар вањских послова БиХ Свен Алкалај данас је у Бриселу разговарао с потпредсједником Европске комисије за правду, слободу и сигурност Жаком Бароом (Jacques Barrot) о процесу либерализације визног режима на темељу Мапе пута, што ју је Европска унија успоставила у јуну.

Алкалај је упознао саговорника с активностима предузетим у БиХ у правцу испуњавања обвеза из Мапе пута, а у циљу што скорије реализације предувјета за добијање олакшица при додјељивању виза, што је фаза до потпуног укидања визног режима за грађане БиХ.

Баро је упознат и са садржајем писма упућеног министрима вањских послова земаља чланица ЕУ-а у којем је министар Алкалај замолио да се размотри могућност ослобађања од плаћања такси при издавању виза за бх. грађане до ступања на снагу безвизног режима.

Баро је поздравио залагање БиХ те изразио задовољство консултацијама на високом нивоу, што је показатељ интереса наше земље. Истакао је да је неопходно да све структуре у БиХ приступе реализацији датих смјерница.

Према ријечима потпредсједника Бароа, извјештај о предузетим активностима и напредовању БиХ бит ће разматрано у новембру ове године и од њега ће, између осталог, овисити динамика процеса либерализације визног режима.

Посебно је указано на четири области којима је потребно посветити пажњу, а то су контрола граница и питања илегалне имиграције, борба против корупције и организираног криминала, поштивање и развој демокрације и издавање докумената.

Министар Алкалај је предложио долазак експерата Европске комисије у БиХ почетком септембра ове године, што је потпредсједник Баро прихватио у циљу заједничког разматрања нацрта извјештаја, што би до тада требало бити припремљено.

Предвиђен је и састанак министра Алкалаја с генералним директором Генералне дирекције Европске комисије за проширење Мајклом Лијем (Michael Leigh).

Планирано је да Алкалај разговара и с потпредсједником Одбора за вањску политику Европског парламента Мајклом Галером (Michael Gahler), а тема овог сусрета су активности БиХ и придобивање подршке за реализацију задатака и обвеза на путу ка пуноправном чланству у ЕУ, саопћено је из кабинета министра Алкалаја.