Дневни аваз: Оснивачки самит Уније за Медитеран, на којем се окупило четрдесетак шефова држава или влада земаља чланица ЕУ и земаља које излазе на Средоземно море, међу којима је и предсједник Предсједништва БиХ Харис Силајџић, отворен је јучер поподне у Паризу. Самитом заједнички предсједавају француски предсједник Николас Саркози (Nicolas Sarkozy) и његов египатски колега Хосни Мубарак, преносе агенције.

Унија за Медитеран, како је најавио предсједник Саркози, почиват ће на сарадњи у конкретним пројектима у више подручја, попут еколошке заштите, соларне енергије и цивилне заштите, осигурања питке воде, поморских и цестовних комуникација. 

Иначе, Саркози је Медитеранском унијом желио замијенити постојећи Барцелонски процес, покренут 1995. године као политички форум за сарадњу с медитеранским земљама. На крају је морао пристати на компромис, па ће бити укључене све земље чланице, а Барцелонски процес неће бити угашен, него се Унија за Медитеран сматра надоградњом тога процеса.

Оснивачком самиту Уније за Медитеран претходио је у недјељу пријеподне у Паризу сусрет министара вањских послова земаља учесница, на којем је учествовао министар вањских послова Босне и Херцеговине Свен Алкалај.

Састанком је предсједавао министар вањских послова Француске Бернар Кушнер (Bernard Kouchner), који је објавио да су прихваћене кандидатуре за пуноправно чланство Босне и Херцеговине, Црне Горе, Републике Хрватске и Кнежевине Монака у Барцелона процесу: Унија за Медитеран.