Независне новине: САРАЈЕВО – Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ требало би данас у наставку сједнице, која је прекинута 9. јула, да именује три омбудсмана БиХ.

Комисија Парламентарне скупштине БиХ за именовање омбудсмана БиХ средином јуна сачинила је коначну листу кандидата из реда српског, хрватског и бошњачког народа те осталих. Делегат у Дому народа Душанка Мајкић, која је учествовала у раду Комисије за избор омбудсмана, објаснила је да се омбудсмани бирају из реда три конститутивна народа, што значи да неки од конститутивних народа треба да се одрекне свог мјеста како би за омбудсмана био изабран неко из реда осталих. Мајкићева је оцијенила да је избор кандидата за омбудсмане био најтранспарентнији до сада.

"У процес избора били су укључени и представници OEBS-а, OHR-а и невладиног сектора који су равноправно с члановима Комисије учествовали у постављању питања и бодовању кандидата", истакла је Мајкићева.

Прва на листи кандидата из српског народа је Рада Кафеџић, међу представницима Хрвата Бранка Рагуж, ранг листу бошњачких кандидата предводи Јасминка Џумхур, а на листи кандидата из реда осталих је Вера Јовановић