Дневни аваз: Босна и Херцеговина до краја године би требала поднијети захтјев за добивање статуса кандидата за улазак у Европску унију, иако још не постоји формална одлука за реализацију овог потеза – каже на почетку разговора за "Дневни аваз" Осман Топчагић, директор Дирекције за европске интеграције (ДЕИ).

Процјена власти

Истиче да је још рано говорити о томе када ће се БиХ придружити ЕУ, али да је раније дефинирано да у 2010. години добијемо кандидатски статус. Захтјев за добивање тог статуса требао би значити опредјељење наших власти и резултат провођења Споразума о стабилизацији и придруживању (SAA), што подразумијева и ослушкивање развоја ситуације у ЕУ – каже Топчагић.

С друге стране, он није желио коментирати најаву Србије да ће тражити статус кандидата за улазак у ЕУ, јер то је процјена власти у тој земљи.

Добар резултат

Не бих ништа говорио за Србију, они имају своје оцјене. БиХ у почетној примјени САА гради један добар резултат и основу за подношење захтјева за пријем у чланство – нагласио је Топчагић. 

Према његовим ријечима, резултат потписивања SAA са ЕУ 1. јула дочекан је спремно те је БиХ кренула у његову примјену како је и предвиђено. Додао је како се нада да ће и остали резултати бити такви и да ће БиХ моћи поднијети захтјев за чланство.

Формирање јединица за европске интеграције

Топчагић истиче да је на основу сагласности Вијећа министара БиХ усвојена систематизација која предвиђа запошљавање више од 100 људи у Дирекцији за европске интеграције.

У складу с том систематизацијом вршити ћемо попуњавање кадром. Мислим да ћемо у првој фази објавити конкурс за попуњавање 25 мјеста.

Такођер, Вијеће министара на посљедњој сједници је усвојило одлуку о формирању јединица за европске интеграције у свим државним институцијама, агенцијама и другим тијелима – наводи Топчагић.