Независне новине: САРАЈЕВО – Високи представник Мирослав Лајчак продужио је јучер рок за забрану располагања државном имовином до усвајања закона о расподјели, потврдио је Звонимир Кутлеша, предсједавајући Комисије за државну имовину БиХ.

"Високи представник продужио је забрану располагања државном имовином на неограничен период, односно до усвајања закона којим се регулише ова област. Ради се о веома осјетљивом питању, стога је важно да што прије постигнемо сагласност о нацрту закона о државној имовини. Надам се да ће се то десити у наредних десетак дана", рекао је јучер Кутлеша.

Управни одбор Вијећа за имплементацију мира у БиХ (PIC) у сриједу је поново упозорио власти БиХ на хитност усвајања закона о државној и непокретној војној имовини. То су и два од пет услова за трансформацију Уреда високог представника међународне заједнице (OHR) у уред специјалног представника ЕУ за БиХ.

"Комисија је раније усагласила принцип за расподјелу државне имовине. Након посљедње сједнице изгледало је као да смо се вратили на почетак и да су чланови одустали од договореног. Када су се емоције слегле, испоставило се да то и није тако. Остали смо код договореног принципа и преостаје нам да ријешимо још неколико лакших питања", истакао је Кутлеша.

Међу "лакшим питањима" је немогућност постизања договора о оснивању посебне државне институције, која би се бавила евидентирањем државне имовине. Такођер, постоје несугласице о законској одредби да ли ће Вијеће министара БиХ одлучити која је имовина потребна држави, или ће то бити регулисано споразумом државе и ентитета.

Уред високог представника до закључења овог издања "Независних" није могао потврдити да је Лајчак донио одлуку о неограниченој забрани располагања државном имовином.

Кутлеша спреман на оставку, али не сада

Кутлеша је јучер поновио како је спреман поднијети оставку, уколико Комисија не успије утврдити нацрт закона о државној имовини. Тренутно то не намјерава урадити, иако су сви рокови за израду закона пробијени.

"Било би неодговорно да сада, када смо близу усаглашавања закона, поднесем оставку. Тиме бих додатно отежао рад Комисије, а то никако не желим", закључио је Кутлеша.