Дневни аваз: Управни одбор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ усвојио је Правилник о расподјели новца с јединственог рачуна БиХ, који ће дугорочно ријешити проблем који је двије године рјешаван привременим договорима ентитета.

Ово су јучер на конференцији за новинаре саопћили предсједник УО Питер Никол (Peter Nicholl) и министар финансија БиХ Драган Вранкић. Вранкић ће, саопћено је јучер преузети Николову позицију, којем у понедјељак истиче мандат.

Велики корак

Сједница је одржана прекјучер у Сарајеву, а јучер је потврђена информација нашег листа објављена у сриједу да су сви чланови УО били близу договора и на крају га постигли. Никол је тај потез оцијенио крупним кораком и највећим успјехом током свог дугогодишњег мандата у Управном одбору.

Усвојено рјешење такво је да се законом не мора мијењати, а свима је прихватљиво. Новац ће и даље бити дијељен према мјесту крајње потрошње, али су сад успостављени механизми којима ће се вршити додатни прорачуни и прилагођивања како би расподјела што више одговарала стварној потрошњи – рекао је Никол.

Договорено је да ће коефицијенти за ентитете бити одређивани квартално на основу просјека крајње потрошње за претходна три мјесеца. Уз то, двапут годишње, у јануару и јулу, радит ће се поравнање међу ентитетима, а онда коначно поравнање након вањске ревизије.

Свака три мјесеца чланови ће требати верифицирати нове коефицијенте, а ако се јави неслагање, расподјела неће бити блокирана, као до сада, него ће бити настављена, а ти преговори онда ће се рјешавати поравнањима – рекао је Никол и додао да примјена новог система почиње 1. јула.

Важна питања

Донесена је и одлука којом се оснива јединица за праћење података о крајњој потрошњи због приговора на вриједност података из пријава ПДВ-а.

Вранкић је изразио задовољство постизањем договора и додао да ће се УО сада моћи бавити важнијим питањима од расподјеле прикупљеног новца.

Све већа потрошња у РС

Никол је истакао да су израчунати коефицијенти према којима ће новац бити дијељен у јулу, аугусту и септембру.

Федерација БиХ добит ће 64, 39 посто, РС 32,06, а Брчко 3,55 посто на основу одлуке ОХР-а. Извјесно је да све ово вријеме постоји благи раст потрошње у РС, а тиме и коефицијент, односно новца за тај ентитет – рекао је Никол.