Независне новине: БАЊАЛУКА – Игнорисање Предсједништва БиХ од стране политичких директора Савјета за имплементацију мира у БиХ (PIC), у најмању је руку неодговорно и повући ће низ импликација у будућности.

Изјавио је ово јуче у Бањалуци Небојша Радмановић, члан Предсједништва БиХ, реагујући на засједање политичких директора PIC-а, које је одржавано у уторак и сриједу у Сарајеву, а на које нису позвани чланови Предсједништва БиХ, нити су обавијештени о сједници.

Радмановић је истакао да је ово други пут у посљедње двије године да се чланови Предсједништва БиХ не обавјештавају о засједању PIC-а.

"Један од услова за одлазак OHR-а из БиХ био је потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању, који је обављен, а одлуку о томе је донијело Предсједништво БиХ. Међу преосталим условима постоји још неколико ствари које су везане за Предсједништво БиХ, и оно мора да буде укључено у рјешавање преосталих питања, а не да се игнорише", истакао је Радмановић. Он је казао да већи број домаћих и међународних политичара те чланова PIC-а мисли да OHR треба остати у БиХ јер желе да у њој оставе међународну управу.

На тај начин, истиче Радмановић, БиХ и даље остаје једина земља у Европи која има међународну управу.

Он је поновио свој ранији став да је останак OHR-а неприхватљив и да је крајње вријеме да међународна заједница у БиХ треба да помаже овој земљи, а не да јој наређује и управља.

Радмановић је казао да они који се залажу за останак OHR-а, остављају БиХ у недефинисаном стању и споре њен суверенитет и стављају упитник изнад ње.

Осврћући се на недавне изјаве Стјепана Месића, предсједника Хрватске, да је РС настала на етничком чишћењу, Радмановић је казао да Месић нема право да дијели историјске и дневнополитичке лекције.

"Месић, чији се глас све слабије чује и у његовој држави, нема право да дијели лекције и даје оцјене о БиХ. Његов напад на један ентитет представља напад на читаву БиХ. Мислим да се иза Месићевих прича о РС и Дејтонском мировном споразуму крије захтјев за ревизију Дејтона и његова жеља за даљим подјелама унутар БиХ", казао је Радмановић.

Истакао је да би Месићу, умјесто што се мијеша у унутрашња питања БиХ, "било боље да се бави рјешавањем отворених питања између БиХ и Хрватске".

Радмановић истиче да Месићева опаска о томе ко за кога навија у БиХ показује крајње непознавање стања у овој земљи. Према његовим ријечима 98 одсто Хрвата у БиХ навија за Хрватску.

"То је реалност о којој би Месић требао да води рачуна, а не да прозива друге јер навијају за Србију", истакао је Радмановић.

Банкрот ФБиХ треба што прије ријешити

Небојша Радмановић, члан Предсједништва БиХ, казао је да је потребно што прије изнаћи рјешење како би се Федерација БиХ извукла из тешког финансијског стања у којем се тренутно налази.

"Овако тешко финансијско стање у ФБиХ је алармантно за читаву БиХ и сви ће се морати потрудити да се то ријеши што је прије могуће. Неорганизованост ФБиХ и превелико захватање за јавну потрошњу из укупних прихода оптерећује читаву БиХ и успорава наш пут према ЕУ", казао је Радмановић.