Независне новине: САРАЈЕВО – БиХ је посљедњих мјесеци направила значајан напредак, али до укидања OHR-а преостало је још много посла, изјавио је јучер високи представник Мирослав Лајчак, уочи почетка састанка Управног одбора Вијећа за имплементацију мира у БиХ (PIC) с бх. политичким лидерима.

"Постигнут је значајан напредак у БиХ, али преостаје још много посла прије него што буде донесена одлука о трансформацији OHR-а у уред специјалног представника ЕУ. Управни одбор PIC-а анализират ће напредак у пет услова и два приоритета који су постављени као кључ за гашење OHR-а", рекао је Лајчак.

Лидери владајућих политичких странака уочи синоћног састанака имали су, очекивано, потпуно супротне ставове о гашењу OHR-а.

ХДЗ 1990 сматра како прије укидање OHR-а мора бити завршена уставна реформа.

"Међународна заједница не може рећи да је уставна реформа унутрашња ствар БиХ, јер знамо у којим је околностима потписан Дејтонски споразум. Уставна реформа је заједничка обавеза домаћих власти и међународне заједнице", казао је Мартин Рагуж, замјеник предсједника ХДЗ 1990.

Предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић такођер је нагласио потребу хитне промјене уставне структуре земље.

"Кад год разговарамо о неким реформама, увијек се вратимо на питање лошег уставног уређења", истакао је Човић.

Представници СДА и Странке за БиХ сматрају да Дејтонски споразум, посебице његови анекси који се односе на повратак избјеглица и снажне државне институције, нису проведени.

"Због тога OHR не може отићи док Дејтонски споразум у цјелости не буде имплементиран", сложили су се Харис Силајџић и Адил Османовић, предсједник Странке за БиХ, односно потпредсједник СДА.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик са друге пак сматра како је БиХ остварила потребни напредак у кључним областима.

"Очекујем да коначно утврдимо план гашења OHR-а, јер је евидентан напредак у испуњавању постављених услова и приоритета", казао је Додик.

Пет кључних приоритета за гашење ОHR-а

У фебруару ове године PIC је расподјелу државне, војне имовине, проведбу одлуке о статусу Брчког, фискалну стабилност и учвршћивање владавине права поставио као пет кључних приоритета, од чијег испуњења зависи гашење ОХР-а.

Потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању с ЕУ и повољна оцјена PIC-а, која ће се заснивати на пуном поштивању Дејтонског споразума, два су услова за трансформацију OHR-а у уред специјалног представника ЕУ.