Независне новине: САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА – Представници бх. власти својим гостима приликом званичних посјета обично поклањају пригодне дарове, који су у духу традиције народа у БиХ, али не постоји јединствен правилник о томе какви би то поклони били и у коликој вриједности.

У Министарству иностраних послова БиХ, гдје су и најчешће посјете страних дипломата и функционера, кажу да су то симболични поклони у вриједности од 20 КМ до 100 КМ.

"То су мали поклони, сувенири који садрже мотиве БиХ, на примјер Стари мост, Себиљ, повеља Кулина Бана, копија новчића краља Стјепана Томашевића, звекир за врата или велики босански печат. Такођер, поклањају и књиге истакнутих писаца", рекао је Златан Бурзић, савјетник министра иностраних послова Свена Алкалаја.

У Предсједништву, Савјету министара и Парламентарној скупштини БиХ, такође, поклањају симболичне поклоне, а обично су то рељеф БиХ у бакрорезу, сувенири карактеристични за старе занате, монографије бх. градова, те књиге бх. аутора, најчешће нобеловца Иве Андрића.

Секретаријат Владе ФБиХ има правилник према којем поклон не би смио бити скупљи од 50 КМ, али и поклон који се прима уколико је вреднији од тог износа остаје у просторима Владе изложен, уз назнаку ко га је даровао, када и којим поводом.

Раније је Влада ФБиХ амбасадорима или званичницима међународне заједнице приликом опроштајних сусрета поклањала умјетничке слике, рељефе БиХ гравиране у бакру или занатске рукотворине које подсјећају на БиХ, а у посљедње вријеме поклањају књиге и монографије. У посљедње вријеме често посежу за рукотворинама жена из БиХ: серџаде, комплети капа и рукавица или други ручни радови.

Правилник Секретаријата Владе се не односи на премијера и допремијере, али њихове потребе ове врсте покрива протокол.

Што се тиче власти Републике Српске, они се, такође, ограничавају на симболичне поклоне, бирајући их на начин да домаћина асоцирају на РС. У Влади РС истичу да су то, углавном, поклони симболичне вриједности, с тим да је највреднија ствар коју су некоме поклонили једна умјетничка слика вриједна 500 марака.

С друге стране, у Кабинету предсједника РС кажу да кад носе поклоне воде рачуна о томе каква је пракса земље домаћина, која, најчешће, имају врло прецизно регулисане одредбе о граничној вриједности дарова које њихови званичници могу примити. Према ријечима Љубише Крминца, шефа протокола предсједничке службе, најчешће поклањају умјетничке слике с мотивима РС, каткад нека књижевна дјела, а понекад и пића, украшена етно мотивима.

"Вриједност поклона је симболична, с тим да је највреднији поклон била једна умјетничка слика, вриједна 1.000 марака", рекао је Крминац.

Истовремено, у парламенту РС, "у госте" углавном носе пригодне књиге, које асоцирају на РС, а често и вина, с пригодним етно мотивима, најчешће из требињске винарије "Вукоје". Вриједност поклона, тврде, готово ни у једном случају није прешла 100 марака.